2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Szlovák elnökválasztás: van-e kisebbik rossz?

hídlap — 2014.03.29. 06:03

Robert Fico még magyarul is megtanult a voksok kedvéért, Andrej Kiska pedig levetkőzte magáról a könyörtelen vállalkozó szerepet.  

Teljesen nyitott a szlovákiai elnökválasztás mai, második fordulója, gyakorlatialg megjósolni sem lehet, hogy a miniszterelnöki helyett a köztársasági elnöki székbe vágyó Fico, vagy a gyanús ügyletekkel is hírbe hozott multimilliomos Kiska lesz a befutó. Fico érzi, hogy a függetlenként induló Kiska támogatóit eddig sem a szcientológus múltjára utaló nyilatkozatok, sem az uzsorakölcsönt emlegető vádak nem tántorították el. A nem éppen magyarbarátként ismert Robert Fico ezért a felvidéki magyarság voksára is számít, olyannyira, hogy a magyarok lakta településeken hirtelen magyar nyelven is megköszöni az első fordulós támogatását, amire eddig nem volt példa. Kérdés, hogy eddigi politikájával szemben ez mire lesz elég, mennyi támogatót tud szerezni magának a jó eséllyel nagy számban ma az urnától távol maradó felvidéki magyarok között. A híradó.hu összefoglalója szerint az első fordulóban Robert Fico az érvényes voksok 28, Andrej Kiska pedig 24 százalékát szerezte meg. A két jelölt esélyei egy nappal a szavazás előtt kiegyenlítettnek tűnnek, elemzők szerint a szlovák választások történetének legbizonytalanabb kimenetelű voksolása várható.

Az államfőválasztásokon való részvételi arány Szlovákiában rendszerint nem kimagasló arányú, a két héttel korábbi első fordulóban 43 százalékos volt. Az első részeredményeket a szavazóhelyiségek bezárását követően hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmények éjfél körül a hivatalos végeredmény vasárnap délelőtt várható.A 4,3 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár ma reggel héttől este tízig szavazhat az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) által indított Robert Fico kormányfőre illetve a függetlenként indult ám a napokban az ellenzék egy részének támogatását is megszerző Andrej Kiska vállalkozóra.

Az ország történetében negyedik alkalommal tartanak közvetlen államfőválasztást Szlovákiában, a voksolás második fordulója szombaton reggel héttől, este tízig zajlik.

Az államfőválasztás második fordulójában a 4,3 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár, a baloldali kormánypárt az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) által indított Robert Fico kormányfőre illetve a függetlenként indult ám a napokban az ellenzék egy részének támogatását is megszerző Andrej Kiska vállalkozóra voksolhat

Forrás: hirado.hu