2019. szeptember 15., vasárnap, Enikõ, Melitta napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Sáfár Ferenc kapta a Korányi József-díj Esztergom Sportjáért kitüntetést

Hídlap.hu — 2017.01.20. 14:22

Idén Sáfár Ferencnek adta át Esztergom Város Önkormányzata a Korányi József-díj Esztergom Sportjáért kitüntetést. Erős Gábor, a Köznevelési, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke méltatta a sportolót és elmondta, hogy a város sportéletében kiemelkedő szerepet töltött és tölt be a mai napig. 

 

Sáfár Ferenc azt mondta: büszkeséggel tölti el, hogy ekkora elismerést kapott a várostól. Úgy fogalmazott: ma is aktívan játszom, teniszezem és közreműködök a város sportéletében. Hiszem, hogy ezzel a kitartó munkával a fiatalok eredményes szereplése folytatódik. 

 

Sáfár Ferenc 1931-ben született. Sporttevékenysége 1953-tól datálható. Asztaliteniszező sportoló, edző, csapatkapitány, versenyző és szervező. NB III-ascsapat tagja volt az esztergomi pingpong szakosztályban, amiben többször nyertek. Később a Megyei Szövetség elnöke és titkára lett. Mostantól a megye örökös tiszteletbeli tagja.

 

Közreműködésével megalakult a városi TS, aminek elnöke lett. A járási szövetség elnökhelyettese. Tagja a Komárom megyei TS elnökségének. A megyei bajnokságokon párost, vegyes-párost nyert, egyéniben harmadik helyezett lett. Rengeteg játékosa NB 1-be is bejutott. Gyermeke más irányú sportágválasztása miatt ő is a teniszre váltott. Így lett a GRAN Tenisz Klub aktív tagja lett 1992-től, itt tevékenykedik több mint húsz éve. Mai napig két alkalommal edzésre jár. A teniszpályán több feladatot lát el, így ő a gondnok, karbantartó, és a versenybíró egy személyben. Játszott a Budapesti Európa Bajnokságon, vezetett küldöttséget a Rajna-Pfalztartományba, tevékeny szerepe volt a Sportcsarnok létrejöttében, a volt Bottyán pálya megépülésében, és az „Ezeréves Esztergom” ünnepi rendezvényeinek lebonyolításában. A dunántúli kisvárosok vetélkedőinek aktív részese.

 

Nevéhez fűződik a főiskolai-egyetemi asztalitenisz bajnokság lebonyolítása, a Béke-téri sportpálya megépülése, a Bottyán kollégium udvari világítása, a szigeten a napközis tábor tereprendezése, a Petőfi Iskola udvari világítása.

 

A város akkori Kulturális, Sport és Idegenforgalmi Bizottságának tagja, majd a Sport Albizottság elnökelett. Hatvan éve aktívan elhivatott sportember, aki évekig társadalmi munkában látta el a tevékenységét. Tanítványai nagy része főiskolát, egyetemet végzett, ez is azt bizonyítja, hogy a sport kiválóan összeegyeztethető a tanulással.

 

Összességében Sáfár Ferenc lendületes sport munkát végzett, a város sportéletében aktív szerepet vállalt.

 

Ezen érdemei elismeréseként döntött úgy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete, hogy Sáfár Ferenc részére „Korányi József-díj „Esztergom Sportjáért” kitüntetést adományoz.