2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Hiúzt láttak a Börzsönyben

Hídlap.hu — 2017.01.23. 08:33

Fantomként él a Börzsönyben a hiúz, amit fél év elteltével, 2016. december 30-án sikerült újra rögzítenie a kihelyezett kameracsapdának. A felvétel mindössze három másodperces, de annál lényegesebb.

 

A nagymacskát előtte pünkösdkor, május 16-án bukkant fel, azt megelőzően pedig 2015 szilveszterén készült róla felvétel.

 

 

A képek alapján valószínűsíthető, hogy hím.

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai múlt szombaton nyomkereső túrára mentek. Az úton friss nyomcsapdába futottak bele. A következő éjjel friss hó esett, a vékonyan behavazott nyomaikat pedig már a hiúz vizsgálta, magyarul az állat követte őket.

 

Magyarországon becslések szerint 10-12 hiúz élhet. 

 

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa – írja a turistamagazin.hu.

 

Kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere.

 

Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

 

Forrás: sokszinuvidek.hu, youtube

Fotó: Darányi László