2020. szeptember 21., hétfő, Máté, Mirella napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Jubileumot ünnepelt a Felvidéki Magyar Bál

Hídlap.hu — 2017.01.23. 11:17

20. alkalommal szervezték meg Libádon a Felvidéki Magyar Bált szombaton. A rendezvényen több mint háromszázan vettek részt a Kárpát-medencéből. Az egészestés program célja, hogy bemutassa a felvidéki kultúrát, gasztronómiát, valamint összefogja a határon túl élő magyarságot és felébresszék bennük a nemzeti öntudatot.

 

 

Retkes János, a rendezvény főszervezője elmondta: amikor elkezdtük ezt a bált szervezni, álmomban sem gondoltam volna, hogy 20 év múlva is aktualitása lesz. Akkor úgy gondoltuk, hogy egy sötét éra kellős közepén vagyunk, az akkori kormány ütötte-vágta a felvidéki magyarságot. Azt gondoltuk, hogy mint minden rossznak, egyszer ennek is vége lesz. Bíztunk a jobb sorsunkban, de amint a példa is mutatja, 20 év után még mindig van aktualitása ennek a dolognak.

 

 

Úgy fogalmazott: fel kell ébreszteni a felvidéki magyarság nemzeti öntudatát, mert nemhogy javult volna a helyzetünk a 20 év alatt, még romlott is. Ezt számok is bizonyítják, csökkent a felvidéki magyarság.

 

A bál egyik védnöke Völner Pál igazságügyi államtitkár, aki köszöntőjében azt mondta: magyarságunkban nagyon fontosak ezek az események, amelyek megerősítenek bennünket. Ma Magyarországon egyre többször hallhatjuk, hogy az ország erősödik. Valóban igaz, gazdasági adatokból, munkahelyekből, különböző jövedelmi kimutatásokból látszik. De mondhatnánk azt is, hogy az egésznek semmi értelme, ha ez nem hozná magával a magyarság erősödését is. Látható, hogy a kormány nagy felelősséggel viseltetik a határon túliak iránt, főleg az unióból kirekedt kárpátaljai és vajdasági magyarokat támogatja, ahol komoly programokat indított.

 

 

Az államtitkár úgy fogalmazott: én azt kívánom magunknak és arra emelem a poharamat, hogy a magyarság erősödjön, és ezt évről évre érezzük, lássuk, valamint tegyünk érte. Köszönet mindazoknak, akik ezért tesznek.

A bált felkarolta Menyhárt József a Magyar Közösség Pártjának országos elnöke is, aki azt mondta: talán elveszett az öröm a mindennapjainkból. Sokszor ránk is ragasztják azt a jelzőt, hogy orrlógató magyarként mindig csak a múltba révedünk. Én úgy gondolom, hogy az elmúlt év is megmutatta, hogy vagyunk szép számmal, akik változtatni akarunk. 2017 igazán harcos esztendő lesz, ahol tényleg mindenki, aki a felvidéki magyarságért tenni akar, tehet is.

 

 

Hozzátette: ebben az évben azért dolgozunk majd, hogy ne csak Felvidék, hanem Fölvidék legyünk, képesek legyünk magunkat fölemelni, megrázni, hiszen van jó példa előttünk. Vannak eredményeink, sikeres sportolóink, nagyszerű muzsikusaink, kiváló művészeink, nagyon jó tudósaink és van bennünk tenni akarás. Erre kell építenünk 2017-et. Ez nem egy ember, nem egy előrehaladó hősnek a feladata, hanem az egész felvidéki magyarság közös munkája lesz.

 

A Felvidéki Magyar Bálon mintegy háromszázan vettek részt szerte a Kárpát-medencéből. A jelenlévők egyperces néma csenddel megemlékeztek az olaszországi tragikus buszbaleset áldozatai előtt.