2020. január 20., hétfő, Fábián, Sebestyén napja van.
Email:  Jelszó: 

Belföld

Jön Putyin – Budapest már készül

Hídlap.hu — 2017.01.30. 11:09

Már folynak Budapesten Vlagyimir Putyin csütörtöki látogatásának előkészületei. A hétvégén több helyre kirakták a megállni tilos táblákat, kedd estétől el is vihetik a rossz helyen parkoló kocsikat. A biztonsági készültség nagyjából olyan lesz, mint a két évvel ezelőtti magyar-orosz csúcs idején, vagyis az orosz elnök konvojának útját szinte hermetikusan lezárják. Komoly dugók lehetnek emiatt február 2-án Budapesten.

 

Már a hétvégén szórólapokon figyelmeztette a rendőrség a Kossuth tér környékén parkoló autók tulajdonosait, hogy kedd estétől csütörtök éjfélig nem lehet majd megállni a környéken. A figyelmeztetést kiragasztották a parkoló automaták oldalára, a környező házak bejárataira, de még az Alkotmány utcai elektromos töltőállomásra is.

 

Van, ahol iskola sem lesz 

 

Az egyik Szemere utcai iskolában csütörtökre tanítási szünetet rendeltek el, mert a biztonsági intézkedések miatt aznap szinte lehetetlen lenne bejutni az épületbe.

 

A Terrorelhárítási Központ tájékoztatása szerint a Parlament környéki utcákba csütörtök nulla órától csak fokozott ellenőrzés után lehet majd belépni, de a rendőrség a területet időszakosan akár le is zárhatja.

 

Mesterlövészek és helikopterek is lehetnek 

 

2015 februárban, amikor legutóbb járt Budapesten az orosz elnök, szinte hermetikusan lezárták az útvonalat, ahol a konvoj haladt. Lehegesztették a csatornafedeleket, mesterlövészek álltak a háztetőkön, a levegőben pedig folyamatosan helikopterek köröztek. Bár részleteket nem árultak el, most is hasonló biztonsági intézkedésekre lehet számítani.

 

Pénteken érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre az a különleges repülőgép, amelyik a látogatást előkészítő stáb tagjait hozta Magyarországra. Az orosz és magyar szakértők azóta közösen dolgoznak, hogy csütörtökön teljes biztonságban legyen Budapesten az orosz elnök.

 

 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: Vlagyimir Putyin biztonságáért alapvetően a magyar állam felel, a közvetlen testőri feladatokat azonban a nemzetközi előírásoknak megfelelően a saját biztonsági emberei látják majd el.

 

Az energetika biztosan szóba kerül 

 

A csütörtöki találkozó programja egyelőre nem nyilvános. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az M1-en azt mondta: a látogatáson nagy hangsúlyt kapnak majd az energetikai kérdések.

 

– Mivel a legutóbbi alkalommal sikerült megállapodni arról, hogy a gázvásárlási megállapodást 2021-ig kiterjesztjük, a mostani találkozón már a 2021 utáni időszakra tudunk felkészülni – tette hozzá.

 

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin emellett a Paksi Atomerőmű bővítéséről, a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, valamint a magyarországi ortodox templomok felújításáról is tárgyal majd.

 

Forrás: hirado.hu