2020. január 27., hétfő, Angelika napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Megújult a párkányi Ady iskola könyvtára és domborművet is avattak

Hídlap.hu — 2017.02.03. 08:35

Január 30-án a párkányi Ady Endre Alapiskola felavatta megújult és kibővített könyvtárát. Az ünnepség kapcsán az iskola folyosóján egy domborművet is lelepleztek, valamint megnyitották az iskola Léda Galériájának egy újabb képzőművészeti kiállítását.

 

„Mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember …” hangzottak el Babits Mihály szavai Szabó  Bence 5.a osztályos tanuló tolmácsolásában az iskola felújított könyvtárának megnyitóján. Az ünnepségen részt vett Mgr. Kornélia Slabáková, a város alpolgármesternője, Jolcsíková Alžbeta és Hakkeová Edita, a település oktatási hivatalának munkatársai, Mgr. Himmler György, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás elnöke, Pásztor Rita, Kicsind község polgármestere, valamint Magyar György amatőr szobrászművész és Csollár Petronella amatőr festőművész.

 

Az ünnepséget a Primulácska énekkar előadása nyitotta meg Hanza Rolanda vezetésével. Ezután Szabó Bence versmondása volt hallható, majd az iskola igazgatónője, Mgr. Fodor Zsuzsanna nyitóbeszéde következett. Az iskola fontosnak tartja a könyvet, a könyv kultúráját és az általa képviselt értéket. Megemlítette, hogy a könyvtárban több, mint 7000 könyv található, valamint felhívta a figyelmet a város egyetlen könyvfülkéjére, melyből bárki kölcsönözhet, sőt hozhat is bele olvasnivalót. Amennyiben van otthon nélkülözhető, gyermekeknek, vagy ifjúságnak szóló könyvük, nagyon szívesen vesszük azokat – emelte ki beszédében az igazgatóasszony.

 

A beszéd után Himmler György mutatta be a két művészt, Magyar Györgyöt és Csollár Petronellát. Az amatőr festőművésznő egy Ady-képet is ajándékozott az intézménynek, és megnyitotta a Világom virágai c. kiállítást, majd Magyar „György A párkányi csata 1683.”  című domborműve került átadásra, amelyet a szobrászművész az iskolának adományozott. Ezután a vendégek megtekintették a könyvtárat.

 

Az új bibliotéka nemcsak a diákok számára lesz nyitva. Az iskola különböző előadásokat is szervez majd az idén tanulási nehézségek és pályaválasztás témakörben, ahová a szülőket sok szeretettel várja. Remélik, hogy a polcokon álló könyvek nem sokáig lesznek makulátlanok, és sok diák hagyja ott ujjlenyomatát egy-egy lapon!

 

Forrás: Ady Endre Alapiskola