2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád napja van.
Email:  Jelszó: 

Belföld

Májusban kezdődhet az új híd építése Komáromnál

Hídlap.hu — 2017.02.03. 14:48

Várhatóan március végén hirdetnek eredményt a két Komáromot összekötő új Duna-híd kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson. A felhívásra öt pályázat érkezett be a megjelölt határidőre, melyek bírálata jelenleg folyamatban van. A kivitelező kiválasztását követően már májusban kezdődhet az átkelő építése.

 

Január 24-én járt le az ajánlat beadási határidő az Észak- és Dél-Komáromot összekötő új Duna híd kivitelezésére. A megjelölt időpontig öt ajánlattevő jelentkezett, a pályázatok bírálata jelenleg azonban még folyamatban van. Eredményes eljárás esetén előreláthatólag március végén lehet meg a kivitelező. A szerződéskötés áprilisban várható, a tényleges munka pedig májusban kezdődhet. Ez némi csúszást jelent az eredeti tervekhez képest, ami szükséges jogszabály-módosításoknak és műszaki pontosításoknak köszönhető – tudta meg a Helyi Híradók a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetőjétől.

 

Loppert Dániel kifejtette: eredményes eljárás esetén a kivitelezés az előkészítő munkálatokkal indul, így egyebek közt a szlovák oldalon lőszermentesítéssel, próbacölöpözéssel és szerelőterület kialakításával. A magyar oldalon utóbbi a magas part miatt megoldhatatlan. Mindezekkel együtt kezdődik majd az acélszerkezetek gyártása is.

 

„Az új hídra azért van nagy szükség, mert jelenleg hosszú kerülőt kell tennie a teherforgalomnak a magyar és szlovák határszakaszon. A híd megnyitása jelentős tranzitforgalmat vezet majd le az országhatár irányából, Komárom pedig mentesül a hatalmas forgalom alól. Mindezen felül gyorsabb és biztonságosabb lesz az átkelés a hídon, a város pedig élhetőbbé válik” – emelte ki Loppert Dániel.

 

A kétszer egysávos híd 2019 őszére készülhet el a meglévő vasúti hídtól 170 méterre, az Erzsébet-hídtól pedig 2,8 kilométerre. A 600 méter hosszú átkelőn nemcsak járdát, hanem kerékpárutat is kialakít a beruházó, a közvilágítás mellett pedig díszkivilágítást is kap. Hozzá kapcsolódóan a magyar oldalon egy 1,3 kilométer hosszú út is kiépül, csatlakozva a komáromi déli elkerülőhöz. Ezen a szakaszon még két körforgalom és két kisebb híd is épül, az egyik az ipartelepi kerékpárút, a másik a Koppány vezér út felett.

 

Forrás: hirado.hu

Fotó: NIF