2020. január 23., csütörtök, Zelma, Rajmund napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Adótorony ellen tüntettek a kesztölciek – elérték céljukat

Hídlap.hu — 2017.02.09. 11:09

Adótornyot épített volna az egyik nagy mobilszolgáltató Kesztölcön. Az ott élők azt sérelmezték, hogy a tájékoztatásuk nélkül, ráadásul lakott területre, családi házak közvetlen szomszédságában állították volna fel a monstrumot. A helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek és tüntetést szerveztek a torony megépítése ellen. Sok közös egyeztetés után most végre betemeti a szolgáltató az eddig kiásott gödröt. 

 

November 14-én reggel egy kisgyermekes anyuka arra lett figyelmes, hogy Kesztölc üdülőövezetében, a szomszéd telken óriási munkagépek kezdtek dolgozni. Megtudta, hogy itt a jövő héten már egy adótorony fog állni. A család egy éve költözött Kesztölcre a gyönyörű, érintetlen, egészséges  környezet és a csodálatos panoráma miatt. Jánoshegyi Fazekas Éva mellé egyből az egész falu egy emberként állt, hiszen senki nem tudott a torony építéséről. A hírre Kesztölc lakossága hihetetlen erővel megmozdult, és azonnal egy erős, aktív munkacsoport jött létre, így együttes erővel elkezdődött az adatgyűjtés és petíciót fogalmaztak meg a torony lakott területen való felépítése ellen. A kérvényt, amely szerint a falutól legalább másfél kilométeres távolságon kívül helyezzék el az építményt, két nap alatt 765-en írták alá.   

 

 

A lakók azt mondták, szerintük a torony kijelölt helyéről nem készült geodéziai vizsgálat, pedig a helyi idősebb lakosok arról mesélnek, hogy ezen a dombon olyan felszíni földmozgások vannak, hogy régebbi időkben birkákat nyeltek el a hasadékok. Az említett szomszédnak, aki a torony tervezett helyszínéhez legközelebb lakik, a ház megvásárlásakor az alapot szintén meg kellett erősíttetnie, mivel a lakóház alapjainál elmozdulást tapasztaltak.

 

Ezen felül a torony tervezett helye egy szélcsatornában volt, amely előre vetíti, hogy ahol semmilyen magas építmény, sem harminc méter magas növényzet nincs, ami a szél erejét fékezné, a tornyon átsüvítő állandó szél miatt az itt élők, idősek és kisgyerekesek folyamatos zajnak lennének kitéve. Környezettanulmány szintén nem készült, mely ezt feltárta volna – nyilatkozták a lakók.

 

 

A probléma megoldásának érdekében többször összegyűlt a falu, és a szolgáltató képviselőivel közösen megbeszélték a felmerülő kérdéseket. Az egyeztetéseken arra jutottak, hogy Kesztölc lakosai és az önkormányzat közösen ajánlanak egy olyan területet, ahol felépülhetne a torony.

 

Ahová az építményt tervezték, oda egy hatalmas gödröt már ástak. A szolgáltató ma elkezdte betemetni a lyukat.