2020. április 6., hétfő, Vilmos, Bíborka napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Ingyenes rovásírás tanfolyam Esztergomban - mini interjú

Hídlap.hu — 2017.02.10. 10:06

Ingyenes rovásírás tanfolyam indul március 7-én Esztergomban, a művelődési házban. A foglalkozásokra felnőtteket és gyerekeket egyaránt várnak. Az oktatóval, Hum Attilánéval beszélgettünk. 

 

Miért gondolta úgy, hogy rovásírás tanfolyamot indít Esztergomban?

 

Mindenképp szeretném ezt a tudást továbbadni. Szerintem nagyon fontos, hogy a régi dolgokat újra visszahozzuk a köztudatba. Hogy, amit régen tudtak az őseink, azokkal mi is tisztában legyünk. Úgy gondolom, minden gyermeknek rovással kellene írnia, mert sokkal könnyebb, mint a latin betűs abc-vel. Már ott kezdődik, hogy az általános iskola első osztályában minden hangunkra, például egy a-ra, négyféle betűt tanulunk meg. Kis írott „a”, nagy írott, kis nyomtatott, nagy nyomtatott. A rovásban ez csak egy. Tehát egy sokkal egyszerűbb, sokkal jobban átlátható abc, amivel írni tudnánk.

 

A tanfolyam teljesen ingyenes. Azért ez valljuk be, ritka manapság.

 

Én ezt ingyen csinálom, mert én is ingyen kaptam a tudást. Nem tartanám korrektnek, ha pénzt kérnék érte.

 

Kiket vár a tanfolyamra?

 

Bárki jöhet. A legfiatalabb korosztály talán az általános iskola harmadik osztály, de inkább negyediktől várjuk a gyerekeket, mert első, második, harmadik osztályban a latin abc-t kell nekik tanulni, ez legyen meg stabilan. Utána könnyebben át tud állni az agyuk a rovás abc sajátosságaira, például, hogy nem balról jobbra, hanem jobbról balra írjuk.

 

Március 7-én elindul a tanfolyam. Mi a terv, milyen időközönként lesznek majd a foglalkozások?

 

Szeretném tartani a heti egy alkalmat.  Keddenként 17 órától, másfél órában. Ami fontos, hogy A/4-es füzetet hozzon mindenki magával, olyat, ami nem spirál! És természetesen tollat, amivel írni tud majd.