2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Életmód

Mit főzzek a hétvégén?

Hídlap.hu — 2017.02.10. 14:53

Ön is volt már bajban azzal, hogy nem tudta, mi legyen másnap az ebéd? A család csak legyint és jön a szokásos válasz: „nekünk mindegy”? Adunk pár tippet a hétvégére. 

 

Lencseleves

 

 

hozzávalók / 6 adag

 

50 dkg lencse
3 közepes db sárgarépa
3 szál petrezselyem
4 db burgonya
1 kis db karalábé
5 gerezd fokhagyma
15 dkg virsli (5 db)
4 db babérlevél
3 db leveskocka
só ízlés szerint (ha szükséges)
10 dkg füstölt szalonna
6 evőkanál finomliszt
2 teáskanál fűszerpaprika
3 l víz

 

Elkészítés

 

A lencsét beáztatjuk, jól lecsepegtetjük, és egy edénybe rakjuk. Felöntjük 3 l vízzel, majd beletesszük a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és a húsleveskockát.

Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy edényben zsírjára sütjük (a szalonna bőrével együtt). A szalonnadarabokat és a bőrt beletesszük a levesbe, a megmaradt zsírból pedig rántást készítünk.

A zsírt újból felmelegítjük, beletesszük a lisztet, és felhabzásig pirítjuk. Ha kihűlt, megszórjuk pirospaprikával, és jól összekavarjuk.

Ha a lencse már félig megfőtt, beletesszük a karikára vágott zöldségeket (a krumplit és a karalábét kockára vágjuk).

Mikor a lencse és a zöldségek megfőttek, berántjuk a levest. (A rántáshoz rakunk a leves levéből, simára keverjük, és így öntjük a leveshez.) Ez követően tesszük bele a karikára vágott virslit.

Megvárjuk, hogy összerottyanjon, és kész.

 

Fokhagymakrémleves füstöltsajtos pirított bagettel

 

 

hozzávalók / 4 adag

Leves

45 gerezd fokhagyma
2 kis fej vöröshagyma
20 dkg burgonya
9 dl zöldség alaplé
1 ek petrezselyem
1.5 dl főzőtejszín
50 g vaj
3 ek olívaolaj
bors ízlés szerint
só ízlés szerint

Bagett

20 dkg bagett
10 g vaj
10 dkg füstölt sajt
1 csipet petrezselyem

 

Elkészítés

 

Fogunk egy kisebb sütőformát, a fokhagyma felét pucolatlanul, meglocsolva olívaolajjal, sózva, borsozva, majd alufóliával betakarva a sütőben 30 percig sütjük.

A vöröshagymát szeletekre vágjuk, majd megpirítjuk a vajon. Beledobjuk a friss petrezselymet, kockázott burgonyát, a meghámozott nyers és sült fokhagymagerezdeket. Felöntjük a zöldség alaplével, felforraljuk, és 30 percig fedő alatt főzzük.

Ekkor levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és összeforraljuk. Sózzuk, őrölt fekete borssal ízesítjük.

A bagettet félbevágjuk, vajjal megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal, csipetnyi petrezselyemmel, és 200 fokos sütőben 10 percig pirítjuk.

 

Lasagne házi tésztával

 

 

hozzávalók / 4 adag

Hozzávalók a tésztához

2 db tojás (nagyobb)
20 dkg finomliszt

A húsos raguhoz

1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
0.5 kg darált sertéshús (vagy vegyesen sertés/marha)
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
6 közepes db csiperkegomba
1 nagy db paradicsom
40 dkg sűrített paradicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

A besamelhez

8 dkg vaj (vagy margarin)
8 dl tej
6 dkg finomliszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 késhegynyi szerecsendió

Rétegezéshez

25 dkg trappista sajt (reszelve)

 

Elkészítés

 

A tésztát akár napokkal előtte is el lehet készíteni, de aznap is tökéletes. Tehát először is a tésztát összegyúrjuk, 10 percet letakarva pihentetjük, majd papír vékonyságúra nyújtjuk. (Nekem még nincs tészta nyújtóm, így maradt a sodrófa.) Olyan vékonyra nyújtsuk, hogyha az újságot alá rakjuk, szinte látszódjanak a betűk. Majd 10x15 cm kockákra vágjuk. De igazából teljesen mindegy, mert úgysem fog látszódni. Illetve a tésztáknak az edényben nem kell összeérnie, mert úgy is megdagad, az sem baj, ha egyes sorokban 2-3 cm helyre nem is jut tészta, hiszen úgy is réteges! Egy tiszta abroszon vagy konyharuhán hagyjuk szikkadni. Addig elkészítjük a ragut.

 

Megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát, vöröshagymát, répákat és a gombát.

 

Egy fazékban olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, felkockázott répákat, és egy felesnyi pohárka vízzel felöntjük. Megvárjuk míg a lé elpárolog, és az egészet lepirítjuk. Akkor kész, ha már a sárgarépától jó sárga az olajunk.

 

Ekkor hozzáadjuk a darált húst, feldarabolt gombát és a felkockázott paradicsomot. Most fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oreganóval. Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és az egészet készre főzzük. Ha szükséges, még ízesítjük. (Nem baj, ha picit sós, mert a tésztában amúgy sincs só.) Félrerakjuk.

 

Elkészítjük a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra. Közben melegítsük fel a tejet, és kb. 6 dl-t öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára. Addig főzzük, amíg nem pukkadozik (mint pudingfőzésnél). Végül sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Félretesszük. A maradék tej azért kell, hogyha nagyon besűrűsödne (be is fog) állás közben, akkor tudjuk hígítani pár kanál tejjel, de hagyjunk egy dl tejet -de az sem baj, ha több- a végére.

 

Állítsuk össze a lasagnét. Ehhez én egy 5 cm magas peremű, 34x23 cm nagyságú (füle nincs benne) jénait kivajaztam és egy bő merőkanál besamelt „szétkenünk“, erre tesszük a tésztalapokat (a tésztát SOSE főzzük meg előre), majd egy jókora merőkanál ragu, és erre jön a sajt harmada. Aztán egy újabb tésztasor, besamel, ragu és sajt. Utolsó réteg tészta, maradék besamel, ragu, sajt. Egy csepp sem vész kárba! Itt jön az egy dl maradék tej, amit a húsos fazékba beleöntünk, jól elkeverjük, hogy a maradék szaft is kijöjjön, és az egészet a besameles edénybe öntjük, ismét jól elkeverjük, és a tésztára öntjük. Megrázogatjuk, hogy mindenhova lecsurogjon a szaft.

 

Majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40-60 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, egy késsel megszurkáljuk, ha puha, kész is.

 

Kitesszük a konyhapultra, várunk vele kb. 45 percet, és szépen szeletelhető!

 

 

És, ha mindezekhez lusta lenne:

 

Lusta asszony rakottasa

 

 

hozzávalók / 4 adag

4 db csirkecomb
10 dkg házi füstölt szalonna
30 dkg burgonya
2 közepes fej vöröshagyma
1 közepes db cukkini
2 közepes db tv paprika
ételízesítő ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

 

Elkészítés

 

A csirkecombokat megtisztítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük. A szalonnát beírdaljuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a burgonyát, a hagymát és a cukkinit 1 cm-es darabokra szeletelejük.

A pataki (római) tálba belerétegezzük a hozzávalókat a következők szerint: alulra két szelet szalonna, rá a burgonya, rá a cukkini, aztán a hagyma, végül a felszeletelt paprika. Mindezek tetejére tesszük a fűszerezett csirkecombokat és befedjük a maradék két szalonnával.

A tálra helyezzük a tetejét és sütőben, kis lángon kb. 1,5 órát így sütjük-főzzük. Az utolsó fél órában a tál tetejét levesszük, és így sütjük tovább. 

 

 

Kosher narancs cake

 

 

hozzávalók / 6 adag

2 nagy vagy 3 közepes narancs
6 tojás
250 g darált mandula
250 g cukor
1 púpos tk sütőpor
porcukor és narancsreszelék a díszítéshez

 

Elkészítés

 

Jól súroljuk le a narancsokat, majd egy kis lábosban annyi vízben, ami ellepi, főzzük 2 órán át (ha van mikrónk, egy zárt dobozban a legfelső fokozaton 8 percig mikrózzuk, néhány perc után átfordítva).

Ha megfőttek a narancsok, hűlni hagyjuk őket, a levét kiöntjük, aztán a narancsokat kettévágva kiszedjük a magokat.

Egy nagyobb keverőtálban a darált mandulát összekeverjük a cukorral és a sütőporral.

A mixerben összeturmixoljuk a narancsokat a tojásokkal, és ha már egynemű, krémes, hozzáadjuk a száraz anyagokhoz.

Egy kerek tortaformát kibélelünk vizezett sütőpapírral.

Előmelegített sütőben, 175 fokon sütjük 1 órán keresztül, a formában hagyjuk kihűlni.

 

Receptek: Nosalty