2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Gasztronómiai remekek az idei kocsonyafesztiválon

Hídlap.hu — 2017.02.12. 10:00

Kocsonya és forralt bor illat fogadta a látogatókat szombat délután a Féja Géza Közösségi Házban. Az intézmény hetedik alkalommal szervezte meg az Esztergom-kertvárosi Farsang-Farka Kocsonya Szépségversenyt. 

 

Az év eleje, a farsangi időszak egyben a kocsonyafesztiválok ideje is. Az országban ilyenkor többen megmutathatják, hogyan tudják elkészíteni ezt az egyszerű, röcögős ételt. A kertvárosi szépségverseny viszont valamiben különbözik a többitől. Bár egy ételről van szó, itt egyáltalán nem számít, hogy milyen a kocsonya íze. A szervezők sokkal inkább konyhaművészeti alkotásként tekintenek a versenyzők műveire. Hét évvel ezelőtt egy reformkonyhai kezdeményezésként indították el a versenyt, az íz helyett a kreativitásra helyezik a mai napig a hangsúlyt. A zsűritagok kifejtették: fontos, hogy ínycsiklandozó legyen, őrizzen meg valamennyit a hagyományos kocsonyakészítésből, mégis valami új, egyedi eljárással készüljön. Nem kategorizálták az ételeket, ugyanúgy tartalmazhatott a kocsonya sertéshúst, gyümölcsöt, halat, de lehetőség nyílt vegetáriánus kocsonya elkészítésére is.

 

 

Orbán Ilona, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, hogy a versenyre jelentkezők többsége kertvárosi háziasszony, akik elsősorban a hagyományos sertéskocsonyát részesítik előnyben. Idén tizennégy minta érkezett be. Kifejtette, hogy az étel népszerűsítése mellett céljuk volt, hogy egy jó közösség alakuljon ki a rendezvény által.

 

 

Idén a legszebb kocsonyának Kökény Marika A tavasz hírnöke című alkotását választották. Második lett Reményi Lajosné egy hagyományos körmössel, a harmadik pedig Nagyné Marika, szintén egy hagyományos disznós finomsággal. Különdíjakat is osztott a zsűri Csapó Károlynénak és Orbán Ilonának.