2019. július 23., kedd, Lenke napja van.
Email:  Jelszó: 

Gazdaság

Kerti bútor tusolóflakonból, járdaszegély fóliából

Van élet a PET-palackon túl is

hídlap — 2014.04.01. 10:07

Ha azt hitte, hogy a pillepalack feldolgozása a műanyag-újrahasznosítás csúcsa, nagyot tévedett, velünk együtt. Vannak, akik a hulladék hulladékéval is tudnak mit kezdeni...

 

A műanyag alapvetően remek dolog, könnyen formázható, könnyű, erős, így nem csoda, hogy gyakorlatilag valamennyi iparág jelentős mértékben használja. Ugyanakkor a műanyag egyik legnagyobb előnye, a tartósság egyben az átka is, hiszen fölöslegessé válását követően valahol tárolni kell. Vagy újra feldolgozni.Utóbbi persze nem új keletű felismerés, a világ boldogabb felén már évtizedek óta foglalkoznak vele, de mára idehaza is egész iparág épült rá. Megjelentek a szelektív gyűjtők, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, igaz, ez sokszor kimerül abban, hogy a PET-palackokat külön gyűjtjük. Holott a többi műanyag csomagolóanyagok, samponok, tisztítószerek flakonjai mind újra feldolgozhatóak, igaz, e téren még korántsem létezik mindenütt egyformám alkalmazható technológia.

A Holofon Zrt. Annavölgyön éppen ezzel kísérletezik, szó szerint, hiszen a Széchenyi-terv keretében mintegy 600 millió forintot nyertek kutatás-fejlesztésre – tájékoztatták a sajtó képviselőit és Dr. Völner Pált, a térség országgyűlési-képviselőjét az új üzemcsarnok bejárása során.

A  Holofon Zrt. lassan húsz éve foglalkozik műanyagokkal, 1995-ben budapesti székhellyel, tinnyei telephellyel alakult, elsősorban az iparban és kereskedelemben keletkezett hőre lágyuló műanyag, zömében csomagolási hulladék anyagában történő újrahasznosítása céljából.

Az ezredfordulót követő években folyamatosan kiépítésre került a lakosságnál keletkező hulladékok, első sorban a csomagolási hulladékok begyűjtésének rendszere, a kezdetben hulladékudvarokon történő gyűjtést felváltották a hulladék szigetek, és a mellettük kiépült, még több hulladék begyűjtését lehetővé tevő házhoz menő gyűjtési módok.

A lakossági begyűjtésekben megjelenő ásványvizes palackokon és csomagolási fóliákon kívül egyre nagyobb mértékű a háztartási vegyiáru-féleségek csomagolása - jellemzően polietilén és polipropilén flakonok – ezek begyűjtésbe történő bevonása is a lerakóktól történő eltérítést valósította meg.A Holofon Zrt. már 4-5 éve próbálkozik ennek az anyagkörnek a hasznosításával, mivel a flakonok elsőrendű és homogén alapanyagot képviselnek, viszont mosási, tisztítási folyamat nélkül hasznosíthatóságuk nem megoldható. 

A tinnyei telephely mellett ezért Annavölgyön újabb telephelyet nyitottak, ahol a feldolgozás e szakterületére koncentrálnak, a fejlesztésre, illetve kutatásra az Új Széchenyi-terv keretén belül elnyert mintegy 600 millió forintos pályázatnak köszönhetően került sor.


A hulladék hulladékának hasznosítása
A PET palackokkal szemben az általuk feldolgozott – eddig jobb híján többnyire a lerakókba deponált - anyagokat előbb tisztítani kell, ráadásul megoldást kell találni a tisztítás során keletkező hulladék további hasznosítására. Tömören: gyakorlatilag a hulladék hulladékának hasznosítását próbálják megoldani.

A folyamatos laborvizsgálatok és kísérletek mellett , a mosási maradványból  késztermék gyártásra való alkalmazhatóságát kutatták az elmúlt időben, ehhez számos kísérleti berendezést, próbaszerszámot állítottak össze, az így kapott eredményeket folyamatosan tesztelték, értékelték.

Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, az új technológiával kialakíthatóak olyan termékkörök, első sorban kültéren használatos végtermékek, melyek legyárthatóságában ezek a víztelenített alkotók nagyszerűen alkalmazhatóak, a feldolgozhatóságuk során visszanyert víz a technológiai rendszerbe visszaforgatható, kezelhető.

Egyelőre ezek a termékek nem kerülnek kereskedelmi forgalomban, de a telephelyen találkoztunk ilyen módon készült, és szemre igencsak meggyőző kerti bútorokkal, kerítéselemekkel, szegély ”kövekkel”, oszlopokkal – néhányukra gyaníthatóan azonnal akadna vevő.

Erről egyelőre még szó sincs, hiszen a pályázat célja éppen az volt, hogy megtalálják a legjobb technológiát, s ne csak mutatós, hanem tartós termékek is készüljenek a műanyag-feldolgozás során keletkező, másra már nem használható hulladékból.Az üzem bejárása során Völner Pál államtitkár hangsúlyozta, hogy a környezeti terhelést csökkentő beruházások, technológiák támogatása kiemelten fontos terület. Az államtitkár hozzátette: a környezetvédelem mellett csaknem ugyanennyire fontos a munkahelyteremtés, hiszen az üzembővítés jóvoltából 15 helybéli, valamint friss diplomás fiatal jutott munkához Annavölgyön.

KAPCSOLÓDÓ FOTÓALBUM

Van élet a PET-palackon túl is