2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Kesztölc kiaknázatlan lehetőségeit keressük – interjú Szivek Péterrel

Hídlap.hu — 2017.02.17. 10:01

Kesztölc egy gyönyörű kis zsákfalu a Pilis lábánál. Országos szinten is ismert a borkedvelők körében, a hegyoldalon elterülő földeken évszázadokra visszavezethető a szőlőtermelés. Megkerestünk egy kis családi borászatot, a Szivek Pincészetet, amelynek vezetőjével, Szivek Péterrel beszélgetett a Hello Esztergom a térség adottságairól, borokról és természetesen a pincékről.

 

– Milyen múltra tekint vissza a szőlőtermesztés és a borászat Kesztölcön?

 

– A szőlőtermesztés pontosan 1075-re vezethető vissza, az a falu első írásos említése. A garamszentbenedeki apátság alapító okiratában szerepel először Kesztölc neve. Ebben a dokumentumban annyit írnak, hogy adományozott az egyház 2 ekényi földet, amelyre 7 szőlőt telepített az 5 vincellér. Később, 1308-ban, amikor a pápa hivatalosan is elismerte az első és egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendet, a pálos rendet, Egy Gyönge (Gewne) nevű úrnő a szőlőinek felét a pálosoknak adományozta itt Kesztölc mellett, a Pilis lábánál. Ez sajnos akkor véget ért, amikor az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején elérte hazánkat is a filoxéravész. Kipusztultak itt is a szőlők, úgy, mint egész Európában. A ’80-as évek elején kezdték el visszatelepíteni ezeket a régi területeket.

 

– Önök hogyan kezdtek el ezzel foglalkozni? Új gondolat vagy családi hagyomány?

 

– Ez családi hagyomány volt. Utánanéztünk a családfánknak, amiből kiderült, hogy az 1600-as évek végéig visszavezethetően a család mindig is foglalkozott szőlőtermesztéssel. Hol kisebb, hol nagyobb mértékben az édesapánk is ezzel foglalkozott. Mi a kis pincészetünket 2013-ban alapítottuk meg. Ez az évjárat volt az első, amit palackba töltöttünk. 2014 év vége volt az az időszak, amikor először megjelentünk a közönség előtt.

 

– Egy ilyen kis családi borászatnak szerintem nem feltétlenül az a célja, hogy a tulajdonosok meggazdagodjanak, sokkal inkább a borkultúra népszerűsítése, megszerettetése, a térség bemutatása. Önök hogyan látják?

 

– Mindenképpen ez volt az elgondolás. A család mindig foglalkozott borászattal, de soha nem kereskedelmi céllal. A mezőgazdaság volt a fő tevékenység. Édesapámnak megvolt ez a végzettsége, de nekem nem, így átképeztem magam. Ez az egész valójában ma már szerelem. Úgy gondoltam, mivel megadta a sors azt a lehetőséget, hogy ezzel foglalkozzak, kihasználom. Nem az a cél, hogy monumentális méreteket érjünk el, hanem, hogy megmutassuk Kesztölc kiaknázatlan lehetőségeit.

 

Ha érdekli a cikk folytatása, kattintson ide:

http://www.helloesztergom.hu/blog/2017/02/16/kesztolc-kiaknazatlan-lehetosegeit-keressuk-interju-szivek-peterrel/