2020. január 27., hétfő, Angelika napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Újabb tiltakozások, petíciók, szakértők - fejlemények hulladékégető ügyben

Hídlap.hu — 2017.02.21. 14:09

Az esztergomi önkormányzat tiltakozik a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékfeldolgozó üzem építése ellen és nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítását kezdeményezi - erről fogadott el egyhangú határozatot a képviselő-testület kedden. Az ülést követően a kistérségi társulás is csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, az évi húszezer tonna gumit és műanyag hulladékot feldolgozó létesítmény az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná, ezért hatásviselő településként az önkormányzat ügyfélként bejelentkezik az engedélyezési eljárásba.
    

A polgármester hozzátette, a beruházás elleni tiltakozást soron kívül megküldik a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi minisztériumának, valamint Párkány önkormányzatának, és szólt arról is, hogy magánemberként aláírásgyűjtést indít a létesítmény ellen.
    

A város vezetője elmondta, eddig semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak a hulladékfeldolgozó építéséről. A véleményezési határidő lejárta előtt néhány nappal a környezetvédelmi bizottság meghallgatta a párkányi polgármestert. Romanek Etelka beszámolója szerint Eugen Szabó azt kérdezte, hol volt eddig az önkormányzat, illetve úgy fogalmazott, hogy "el volt sumákolva az ügy".

 


    

Az ülésen szót kapott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) párkányi elnöke, Retkes János, aki elmondta, hogy képviselő-testületük Esztergomból, nem hivatalos úton értesült a beruházásról. A következő napon a képviselők a polgármestert leszavazva tiltakoztak a beruházás ellen.
    

Az MKP aláírásgyűjtést kezdeményezett a hulladékfeldolgozó megépítése ellen, a petíciót néhány nap alatt csaknem ötezer ember írta alá - ismertette a politikus.
    

Az ülésen magánszakértőként meghallgatták a nemzetközi környezetvédelmi jogvitákkal foglalkozó Baranyai Gábort, aki ismertette, hogy ha egy ország a szennyezés által érintettnek érzi magát, akkor a hatásviselő felet kötelező bevonni az engedélyezési eljárásba.

 


    

Eugen Szabó, a szlovákiai Párkány polgármestere korábban az Esztergomi Regionális Televíziónak azt mondta, a beruházásról szóló tájékozatót feltették a város honlapjára és kifüggesztették a hirdetőtáblára. A véleményezési folyamatban az önkormányzat összegyűjti az észrevételeket és továbbítja a környezetvédelmi minisztériumba.
    

"Nem találtam semmi kivetnivalót a beruházásban. Egy modern, 40 főt foglalkoztató üzem épülhetne meg" - jelentette ki a polgármester, majd hozzátette, hogy február 22-én jár le az előzetes véleményezés határideje.
    

Időközben a párkányi önkormányzat honlapján megjelent Eugen Szabó sajtóközleménye, amely szerint a hatástanulmány kidolgozása után a szlovák környezetvédelmi minisztérium utasítása alapján közmeghallgatást tartanak.
    

A párkányi papírgyár területére tervezett üzem ellen február 16-án Komárom-Esztergom megye közgyűlése is határozatban tiltakozott, mivel a határon átnyúló környezeti hatású hulladékfeldolgozóról nem tájékoztatták a Duna menti településeket.

 

 

A testületi ülést követően az Esztergom-Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás is tárgyalt a beruházásról. A környező települések képviselői is kifejtették véleményüket a hulladékégetővel kapcsolatban.

 

Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere érthetetlennek és öncélúnak nevezte a beruházást. Azt mondta, szerinte ez tönkretenné a térség és Párkány turizmusát.

 

Turi Lajos, Tát polgármestere arra kérte a környező települések városvezetőit, hogy vigyék testület elé a hulladékégető kérdését és tiltakozzanak a megépítése ellen.

 

Dinnyés István, Lábatlan polgármestere azt mondta, hogy fontos lenne minden szükséges információt megszerezni a beruházással kapcsolatban, mielőtt tiltakozni kezdenek. Mivel sem Párkány, sem pedig a beruházó nem tájékoztatta a települések önkormányzatait, csak feltételezésekről tudnak beszélni. Azt mondta, sok a zűrös és kaotikus dolog a beruházás körül.

 

A jelenlévők végül megszavazták, hogy nemzetközi vizsgálatot kezdeményeznek. 

 

Forrás: MTI/Hídlap