2020. február 23., vasárnap, Alfréd napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Kesztölci Gasztro- és Borkultúráért Egyesület, avagy hogyan fest a falu jövője?

Hídlap.hu — 2017.02.21. 14:55

Aki egy kicsit elmélyül Kesztölc történelmében, hamar arra a felismerésre juthat, hogy ez a község valahogy mindig is szeretett a saját útján járni. Gondoljunk csak az ‘56-os eseményekre, a Kesztölci Köztársaság ma már utópisztikus tervére, de akár a régmúltra is, a pálosok idejére, vagy még korábbra. Vajon mi lehet ennek a különc magatartásnak a mélyén? 

 

Minden bizonnyal az a szeretet, amely az itt élőket az ősök hagyományaihoz köti. A büszkeség és a jó értelemben vett öntudat, amely a szülőföld értékeiből, a közösség összetartozásából táplálkozik. És a mindig többet akarás… A Hello Eszergom írásában Kesztölc jövőbeni kulturális és turisztikai látképét vázolják fel Szivek Péter borász és Nyírő András levendula-őstermelő segítségével, a Kesztölci Gasztro- és Borkulturális Egyesület tervein keresztül.

 

 

A Szivek Péterrel folytatott beszélgetésből megtudtuk, hogy a gasztronómiai és borkulturális egyesületet körülbelül egy éve négyen hozták létre, mind olyanok, akik ezeddig már a maguk módján, ki-ki a saját tervei szerint próbált hozzátenni valamit a község életéhez. “Leültünk és arra jutottunk, hogy csináljuk közösen egy olyan egyesületet, amely újra divatba hozhatja fiatalok körében a minőségi borfogyasztást és a gasztronómiai kultúrát is képes megmozgatni” – emlékezett vissza Szivek. Eleinte a falu lakóit kellett megszólítaniuk, amihez kiváló alkalmat nyújtott a tavaly tavasszal rendezett félmaraton, ill. terepfutás, amelyre 100-120 fő azonnal benevezett. A sikeres párbeszédnek köszönhetően a jövőbeni tervek is szélesedni látszottak. A pálosok emlékére például egy olyan terv van alakulóban, ami megint csak egyéni színezettel gazdagítja majd a község életét. A pálos rend főapátja már meg is áldotta azt a gyógynövénykertet, amely folyamatosan fog bővülni, és újra föleleveníti a hajdanán itt élő szerzetesek gazdag tudásanyagát. Ami pedig a közösségépítés újabb fejezetét illeti: az egyesület tervei között szerepel – még az idén – egy falukemence létrehozása, ill. a kerékpáros turizmus fellendítése. 

 

A cikk teljes terjedelmében itt tekinthető meg:

Kattintson ide!