2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Életmód

Játszva fejlődik a gyermek – Kerekítő foglalkozások Esztergomban

Hídlap.hu — 2017.02.27. 15:50

Érdemes minél előbb közösségbe vinni a gyermekeket, szakemberek szerint akár már óvoda előtt is. Esztergomban, a Kerekítő foglalkozások erre is lehetőséget nyújtanak. A kicsik és szüleik együtt mondókáznak, énekelnek, játszanak, ezáltal minőségi időt töltenek el közösen. A Művelődési Házban minden hétfőn több család választja ezt a délelőtti programot. 

 

Renner Andrea óvónő, gyógypedagógus, a foglalkozások vezetője elmondta, hogy dédanyáink, nagyanyáink által ránk hagyományozott magyar népi mondókákat, ölbéli játékokat és gyerekdalokat elevenítenek fel. Ezeket a szülők megtanulják, hazaviszik és már otthon is játszhatják saját gyermekeikkel. A mondókák, dalok mellett nagy szerepet kapnak a nagymozgásos játékok is, figyelembe véve a gyermekek életkori sajátosságait, mozgásigényét.

 

 

Hozzátette, hogy a tapasztalatai alapján megszűnőben vannak a többgenerációs családok. Amikor együtt éltek unokák, gyermekek, nagyszülők, akkor természetes volt, hogy a nagymama ölbe vette a kicsit és mondókákat, csiklandozókat, tenyeresdiket játszott vele. Ma már ez ritka. Ezt a hiányt is próbálja pótolni a Kerekítő, amely az elmúlt hét évben országos hálózattá növekedett.

 

Szerintem a legfontosabb, hogy a gyermek és az anyuka/apuka számára egy boldog együttlétet teremtsünk, ahol mindketten jól érzik magukat – mondta a szakember.

 

Renner Andrea úgy fogalmazott: a gyerekek igénylik, hogy közösségben legyenek. Van, aki az első pillanattól kezdve mindenbe bekapcsolódik, de akad olyan is, aki először csak figyel, később pedig aktív résztvevője lesz a foglalkozásnak. Tapasztalataim alapján, akik csak megfigyelnek, a későbbiekben otthon, a megszokott környezetben az összes mondókát, dalt elmondják, elénekelik. Számomra is hihetetlen, hogy egész kicsi babák, 8-10 hónaposan már felismerik a Kőketánc dallamát, amikor felcsendül a furulyán, fuvolán, már maguktól elkezdik a dalhoz kapcsolódó mozdulatsort, tenyérben „kerekítést”.

 

 

A szakember elmondta: a Kerekítő könyvcsalád három új könyvvel gyarapodott a tavalyi év végén. Ezek közül kiemelném az óvodásoknak szóló Kerekítő Manó és az évszakok című mesekönyvet. Ez kimondottan a 3-6 éves korosztálynak íródott. Újdonságként említeném meg a Kerekítő Ovimóka foglalkozásokat is. Immár az óvodákba is ellátogat Kerekítő Manó, előzetes egyeztetés alapján bármelyik óvodában tartunk bábos, zenés, mozgásos Ovimóka foglalkozást. A térségben több intézményben is találkozhatnak a Kerekítő Manóval az apróságok. Az újonnan megjelent Kerekítő Manós lapozók (Kerekítő Manó Altatói, A part alatt ) kifejezetten kisgyermekkézbe készültek.

 

A foglalkozások több korosztályt is megmozgatnak. A Kerekítő Mondókás Mókán 0-3 éves korig várják a gyerekeket. Ide már az egész pici babákat, a 4-5 hónapos kicsiket is elhozzák, mert több az ölbeli játék, a csiklandozó, cirógató, tenyeresdi. A Bábos Tornára pedig tipegő kortól kezdve várják a kisgyermekeket, 1-3 éves korig. Itt már nagyobb hangsúlyt fektetnek a mozgásra. Kerekítő Manó bábjelenete után az ölbéli játékokat ejtőernyős-labdás játék, nagymozgásos rész követi, végül pedig egy tornaszeres játéktér zárja a foglalkozást, ahol különböző mozgásfejlesztő eszközökkel játszhatnak a gyermekek.

 

 

A szülők tapasztalatai pozitívak. Véleményük szerint így, hogy sokat vannak közösségben, könnyebben illeszkedtek be a gyerekek az óvodába.

 

Robotka Anna, az egyik kerekítős anyuka úgy fogalmazott: sokat fejlődött a gyermek, amióta részt veszünk a programokon. Mi, a kisfiammal, Nimróddal fél éves kora óta járunk a Kerekítő foglalkozásokra, azóta folyamatosan hallja a mondókákat. Ahogy elkezdett beszélni, már a verseket is mondta, megjegyzett mindent, amit itt tanultunk. Imád közösségben lenni, látszik rajta, hogy szereti a társaságot. Nekem is nagyon jó ez, hiszen felnőttek között vagyok és én is tanulok olyan mondókákat, dalokat, amelyeket korábban nem ismertem – fogalmazott az édesanya.

 

Az esztergomi Kerekítő foglalkozásokra hétfőn délelőttönként várják a családokat az Esztergomi Művelődési Házban. Fél 10-től a Mondókás Mókán a 0-3 éves korú babák, kisgyermekek, fél 11-től a Bábos Tornán pedig az 1-3 év közötti gyermekek és szüleik ismerkedhetnek meg a Kerekítő dalos-vidám világával.