2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Gazdaság

Elfogadták a költségvetést Esztergomban

Hídlap.hu — 2017.02.27. 23:41

Rendkívüli testületi ülésen tárgyalta többek között a költségvetést is hétfő délután Esztergom képviselőtestülete. Mintegy negyven módosító javaslat érkezett, a képviselők egyenként szavaztak mindről. A többség úgy döntött, hogy nem adnak pénzt a balatonszepezdi üdülőtábor felújítására, a Sándor palota rendbetételének tervezetére, és emellett rengeteg kiadást milliókkal csökkentettek.

 

Már sokadszor tárgyalta a költségvetést Esztergom városának képviselőtestülete. A kérdés többször szerepelt már testület előtt és munkaértekezletekből sem volt hiány. A hétfői rendkívüli ülésen – bár majdnem negyven módosítással – elfogadták az idei költségvetést.

 

A módosításokat egyesével, külön-külön szavaztatta meg Romanek Etelka polgármester. A változtatások között olyan tételek szerepeltek, mint például a szepezdi üdülőtábor felújítása. Erre nem különít el forrást az önkormányzat. Lefaragták a szoborprogram költségvetését is. A főépítész és a polgármester szerint így több műemlék meg fog semmisülni, annyira rossz állapotban van némelyik. Szerencsés Gergely szerint nem olyan siralmas a helyzet, hiszen még így is több mint 400 millió forintot különítenek el a főépítészeti irodának.   

 

Az önkormányzat hivatalos lapjának költségeit a felére csökkentették. Városmarketingre, kiadványok készítésére a 19 millió helyett 15 jut majd. A Várszínház a 40 millió forint helyett 30 milliót kap, az egyéb kulturális támogatások pedig 7,8 millió forinttal csökkennek. Turisztikára, a TDM-re 5 helyet 20 millió forintot szánnak. Technikai feltételek biztosítására a 2,5 millió helyett egyet. Kártérítési és egyéb fizetési kötelezettségekre 50 millióval kevesebbet szavaztak meg, míg a gazdasági társaságok kiadásai 50 millióval nőni fognak.

 

A szobrok felújítására szánt összeg 38 millió forinttal csökken, így erre 22 millió jut. A strandfürdőt 19 millió helyett 15-ből újítják majd fel, az új piac engedélyezési és kivitelezési tervének elkészítésére pedig 38 millió forint helyett 20-at szánnak. A műfüves pályák kezelésére 30,5 millió forintot szavaztak meg. Emelték a lépcsők és támfalak javítására szánt összeget 5-ről 10 millióra és felvették a költségvetésbe a rutin pálya rendbetételét is, amire 15 millió forintot szánnak. Csökkent viszont a téli útüzemeltetésre tervezett összeg 88-ról 66 millióra, valamint döntöttek arról, hogy nem újítják fel az aranyhegyi Aranyeső utcát.    

 

A költségvetést végül a módosításokkal elfogadta a testület.