2019. július 23., kedd, Lenke napja van.
Email:  Jelszó: 

Gazdaság

Az Európai Területi Társulások tanácskoznak Esztergomban

Hídlap.hu — 2017.03.08. 09:12

A Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-8-án tartja az Európai Területi Társulások és EGTC-k szakmai fórumát. A műhelymegbeszélésnek Esztergomban a Szent Adalbert Központ ad otthont. A társulások összesen 152 millió forintért pályázhatnak céljaik megvalósítására.

 

Az Európai Területi Társulások (röviden ETT-k, vagy angol mozaikszóval EGTC-k) olyan szervezetek, melyek lehetővé teszik az egyes régióknak, hogy országhatárokra való tekintet nélkül együtt, egymást segítve fejlődjenek. Az Európai Unió 2006-ban teremtette meg a lehetőséget a szóban forgó csoportosulások létrehozására, annak érdekében, hogy az uniós források hatékonyabban kerüljenek felhasználásra.

 

Térségünkben az Ister-Granum EGTC 2008-ban jött létre, Magyarországon elsőként. A társaság jelenleg 82 magyar és szlovák településből áll, céljai között egyebek mellett a közlekedés modernizációja és a turizmus fejlesztése szerepel.

 

 

Hazánkban az utóbbi években egyre több EGTC jött létre, melyek szívesen osztják meg egymással tudásukat, tapasztalataikat szakmai fórumaikon. Idén erre először egy kétnapos program keretében Esztergomban van lehetőségük. A konferencia résztvevői nemcsak előadásokon vesznek részt, egy kirándulás során megismerkednek a régiónkban megvalósított uniós és más pályázatok eredményeivel is.

 

 

A műhelymegbeszélés megnyitóján Kiss-Parciu Péter, határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket. Az államtitkár elmondta, hogy az ETT alapítás hazánkban rendkívül népszerű, főként a Dunántúl területén. A politikus örömhírekkel szolgált az szervezetek képviselőinek, mivel ebben az évben emelkedett a csoportosulásoknak kiosztható költségvetési támogatások keretösszege. Az ETT-k összesen 152 millió forintért pályázhatnak céljaik megvalósítására. A fejlődést elősegítő új projektek kidolgozására is van lehetőség idén tavasszal, a közigazgatási és fejlesztési operatív program keretében.

 

 

A minisztérium képviselője után Párkány polgármestere és az Ister-Granum EGTC elnöke, Szabó Eugen köszöntötte a vendégeket. Szabó Eugen kiemelte, a társulás életében több hullámhegy és völgy is akadt már, a legfontosabb dolog azonban a közös megoldáskeresés. Hangsúlyozta azt is, hogy Párkány és Esztergom együttműködése létfontosságú mindkét település számára. A turizmus példáján keresztül pedig bemutatta, miként tud a szlovák és a magyar város közösen fejlődni és kihasználni szomszédja kedvező adottságait saját helyzetének javítására.

 

 

Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere köszöntőjében a város történelmi szerepét emelte ki, illetve kitért rá, milyen fontos az idősebb generáció számára a felújított Mária Valéria híd, az akadálytalan határátlépés élménye.

 

 

A nyitóbeszédek után vette kezdetét a program szakmai része. A műhelymegbeszélés keretében a résztvevőknek lehetősége nyílt közös akciótervek kidolgozására, illetve bemutatkoztak a legújabb ETT-k. Az első nap zárásaként a szervezők bórkóstolással kedveskedtek vendégeiknek. A mai napon pedig a régióban megvalósult pályázatok eredményeit tekintik meg a szakemberek Szlovákiában Karván és Dunaradványban, valamint hazánkban Lábatlanon.