2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád napja van.
Email:  Jelszó: 

Gazdaság

Kiemelt járműipari központ lett Tatabánya és Esztergom térsége

(Frissítve!)

hídlap — 2014.04.02. 08:43

Komárom-Esztergom megye, mint Suzuki révén a magyar autógyártás egyik bölcsője, felzárkózott Győrhöz és Kecskeméthez azzal, hogy a kormány a megye két térségét kiemelt autóipari központtá nyilvánította - mondta Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkát, Dorog és Esztergom térségének országgyűlési képviselő-jelöltje szerdán Tatabányán, a kamarában rendezett sajtótájékoztatón.

A keddi Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározatban a kabinet felhívja a nemzetgazdasági minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy szakpolitikai hatáskörükben eljárva, prioritásként kezelve lássák el Tatabánya megyei jogú város, valamint Esztergom város térségében a gépipar és elektronikai ipar fejlesztéséhez kapcsolódó intézkedéseket.  


    A nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszternek emellett a következő, 2014-2020-as európai uniós programozási időszak tervezésekor - a járműipar stratégiai jelentőségének érdekében -, biztosítaniuk kell a Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ fejlődéséhez szükséges feltételek koherens illeszkedését a fejlesztéspolitikába - olvasható a határozatban.

Az államtitkár rámutatott, Esztergom összekötése az M1-es autópályával várhatóan magával hozza a Suzuki beszállítói kapcsolatainak erősödését.

            A kormány Tatabánya és Esztergom térségének és járműiparának hosszú távú fejlődése és versenyképességének növelése érdekében a kiemelt járműipari központtá nyilvánítással egy időben felhívta a nemzetgazdasági minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és a emberi erőforrások miniszterét, hogy a két térségben kezeljék kiemelt figyelemmel a gépipar és az elektronikai ipar fejlesztéséhez kapcsolódó intézkedéseket, valamint a járműipar stratégiai jelentőségének érdekében biztosítsák a két kiemelt járműipari központ fejlődéséhez szükséges feltételek illeszkedését a fejlesztéspolitikába.

Az első magyar autógyár, az 1991-ben alapított Magyar Suzuki Zrt. Esztergomban

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, Oroszlány és Komárom térségének képviselő-jelöltje elmondta, a megye gazdasági ereje, a gépjárműiparban tevékenykedők száma indokolttá tette az intézkedést, hiszen az Esztergomban működő Suzuki mellett Tata, Tatabánya és Oroszlány ipari parkjaiban is jelentős beszállítói tevékenység folyik.

            Bencsik János, Tata és Tatabánya körzetének képviselő-jelöltje rámutatott, hogy a kiemelt járműipari központtá nyilvánítással a hosszú távú stratégiai tervezésnél biztosítható a térség fejlődésének elősegítése, valamint a felsőoktatás, a járműiparhoz és a mechatronikához kapcsolódó tudás fejlesztése, melyhez biztos bázist kínál az Edutus Főiskolán nemrégiben átadott lézerlaboratórium, valamit oktató és mérőszobák.

            A politikus szólt arról is, hogy kiemelt járműipari központtá nyilvánítással lehetőség nyílik államilag támogatott mérnök-hallgatói helyek létesítésére az Edutus Főiskolán.

forrás: MTI