2019. április 23., kedd, Béla napja van.
Email:  Jelszó: 

Belföld

Áder Jánost újraválasztották köztársasági elnöknek

Hídlap.hu — 2017.03.13. 14:03

Újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés hétfőn.

 

A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra 39-en szavaztak. Áder Jánost a második fordulóban választotta ismét államfővé a parlament, miután az első kör – kétharmados támogatás híján – eredménytelen volt. A második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot.

 

Áder Jánost a második fordulóban választotta államfővé a parlament, miután az első kör – kétharmados támogatás híján – eredménytelen volt. A második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot.

 

A politikus megválasztása után a páholyban fogadta a gratulációkat, köztük Orbán Viktor miniszterelnökét.

 

Az 1959-ben született Áder János – volt házelnök, országgyűlési és európai parlamenti képviselő – második ciklusát kezdheti meg a Sándor-palotában. Újraválasztása május 10-től hatályos. Először 2012. május 2-án választotta őt elnökké az Országgyűlés, majd – a rendszerváltás utáni ötödik államfőként – 2012. május 10-én lépett hivatalba.

 

Áder János nős, felesége Herczegh Anita, négy gyermekük van.

 

Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.

 

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt a tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

 

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd