2020. február 27., csütörtök, Edina napja van.
Email:  Jelszó: 

Friss&Forró

Egy párkányi műanyagégető már biztosan nem rontja a levegőt

Hídlap.hu — 2017.03.29. 11:25

A párkányi szemétégetők elleni tiltakozás fontos részsikert ért el. A szlovák Környezetvédelmi Minisztérium március 20-i hatállyal megszüntette a műanyag hulladék-hasznosító üzem módosított tervezetének véleményeztetési eljárását. A folyamat leállítását a beruházó cég kezdeményezte. A két tervezett szemégégető közül a kisebbik így már biztosan nem épül meg. 

 

A szemétégetők építésének terve idén februárban vált ismertté a párkányi és esztergomi képviselők előtt, miután Szabó Eugen, párkányi polgármester előzőleg nem tartotta fontosnak külön tájékoztatni kollégáit arról, hogy a volt papírgyár területére egy nagy kapacitású hulladékfeldolgozó épülne. Pár nappal azután, hogy fény derült a nagyszabású projektre, egy másik, kisebb hulladékégető terve is napvilágra került. A Magyar Közösség Pártja (MKP) aláírásgyűjtésbe kezdett a beruházások megvalósítása ellen, a párkányi képviselő-testület határozatban utasította el a környezetkárosító üzemek létrehozását. A tiltakozásban partner volt Esztergom város képviselő-testülete és a megyei önkormányzat is.

 

Az ellenállás hatását mutatja, hogy a kisebbik hulladékégető építésétől visszalépett a beruházó cég, a Vašo Invest s.r.o. Szigeti László, az MKP képviselője nyilatkozatában a következőképpen fogalmazott:

 

„A párkányiak és a környékbeliek egyelőre nem nyertek háborút, sajnos még csatát sem, de a végső győzelemhez vezető első ütközetet igen. A végső győzelem eléréséhez, a tiszta környezet megőrzéséhez az MKP ezután is segítő és együttműködő partner lesz.”

 

Romanek Etelka, polgármester a közösségi oldalán adta hírül a projekt meghiúsulását. Mind Szigeti László, mind Romanek Etelka hangsúlyozták, tovább kell folytatni a tiltakozást, mivel a nagyobbik szemétégető terve továbbra is napirenden van. Az MKP eddig közel 8000 aláírást gyűjtött, Esztergom város és Magyarország pedig részt vesz a hulladékfeldolgozó üzem nemzetközi környezetvédelmi engedélyezési eljárásában, ahol egyértelműen a beruházással szemben foglal állást. 

 

Kép forrása: 24.hu