2020. február 23., vasárnap, Alfréd napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

7,1 milliárdból új tésztagyárat és raktárat épít a Gyermelyi

Hídlap.hu — 2017.03.31. 16:57

Az ország teljes fogyasztásánál is nagyobb kapacitású tésztagyárat épít a Gyermelyi Zrt., amelyhez egy csaknem 12 ezer raklap befogadására alkalmas raktár is társul majd. A 7,1 milliárd forintból megvalósuló beruházáshoz 2,4 milliárdnyi állami támogatást kapott a ma is magyar tulajdonban lévő, nagymúltú cég. 

 

 

„Ilyennek kell lennie egy magyar vállalatnak, amely az utolsó szögig a minőségre törekszik” – jelentette ki a Gyermelyi Zrt. eredményeit méltatva Varga Mihály pénteken. A nemzetgazdasági miniszter a magyar tulajdonban lévő vállalat új tésztagyárának és magasraktárának alapkőletételén beszélt erről. A Gyermelyi Zrt. a teljes hazai tésztafogyasztás mennyiségét meghaladó kapacitású tésztagyárat épít, amellyel együtt a vállalat éves kibocsátása 65-70 ezer tonna nő a késztermékre vetítve. A gyárhoz kapcsolódva egy új, csaknem 12 ezer raklap befogadására alkalmas automata magasraktárat is épít.

 

 

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a beruházással a cég egy újabb nagy lépést tesz előre. Az ilyen sikeres magyar nagyvállalatok méltóak a támogatásra, ezért a mostani fejlesztést az állam 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással is segíti. A beruházás egyben garantálja, hogy az évtizedek óta sikeresen működő Gyermelyi tovább fejlődhessen – tette hozzá a miniszter.

 

 

Varga Mihály az eseményen kifejtette: a Gyermelyihez hasonló méretű vállalatok kiszorulnak az uniós támogatásokból, ugyanakkor fontos, hogy a folyamatos fejlesztésekkel lépést tartsanak a nemzetközi versenyben. Ennek érdekében a kormány egy olyan keretet nyitott meg az ilyen magyar cégeknek, amelyből 2015-ben 14, 2016-ban 35 vállalkozás részesülhetett, és vélhetően ez a szám tovább emelkedik idén. „Mindez azért is fontos, mert hosszútávon nincs esély a versenyben való megmaradásra fejlesztések nélkül” – fogalmazott a miniszter.

 

 

Az államnak kiemelt célja, hogy a mezőgazdaságban a teljes vertikumot képviselő nagyüzemek is jelen legyenek – nyilatkozta a rendezvényen Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője.

 

Azt mondta: a Gyermelyi Zrt. már a vetőmag nemesítésnél ott van, maga termeli a liszthez szükséges búzát, tojásüzemei vannak, tehát saját alapanyagokból gyártja a tésztát, amely nagyon sikeres a piacokon. Ezeket a vállalkozásokat az állam kiemelten segíti, ezt a beruházást a Nemzetgazdasági Minisztérium külön erre a célra rendelkezésére álló alapjából fogja támogatni.

 

 

Az államtitkár hozzátette: a gyárnak fontos szerepe van a térség életében, hiszen ez a teljes termelési vertikum mintegy 450 dolgozót alkalmaz. A munkaerőpiacon ez azért is jelentős, mert amikor válság van, akkor is tudja foglalkoztatni ezt a létszámot. Ez egy hosszú évtizedekre szóló beruházás lesz, amely reményeink szerint a környékbeli települések lakosságának biztos munkahelyet fog teremteni – fogalmazott Völner Pál. 

 

 

A folyamatos fejlesztések szükségességét hangsúlyozta a rendezvényen Tóth Béla is. A Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke felidézte: a tésztagyár 1971-es megalakulásakor már az ország legfejlettebb ilyen üzeme volt. Az azóta tartó kapacitásbővítés és fejlesztések biztosították, hogy mára a Gyermelyi a piacvezető tésztagyártó Magyarországon. „Aki nem fejleszt, az lemarad” – jelentette ki az elnök. Hozzátette: ráadásul ma már nem csupán a belső, hanem a nemzetközi piacokon is versenyeznie kell a Gyermelyinek. „A technológiai színvonalat tekintve utolérjük a nemzetközi versenytársakat, sőt, néhol le is körözzük őket. A kapacitást azonban bővítenünk kell.”

 

A beruházás ezt a célt szolgálja, amelyhez nagyon komoly segítség volt a 2,4 milliárd forintos állami támogatás – tette hozzá Tóth Béla.