2019. május 20., hétfő, Bernát, Felícia napja van.
Email:  Jelszó: 

Belföld

Május 20-ig az emberek megerősíthetik a kormány álláspontját

Hídlap.hu — 2017.04.22. 20:04

A nemzeti konzultáció során május 20-ig az emberek megerősíthetik a kormány illegális bevándorlásról kialakított álláspontját - mondta Völner Pál sajtótájékoztatón.

 

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt közölte: a kormány a nemzeti konzultációt azért kezdeményezte, hogy a lakosság a migrációs kérdésben is véleményt tudjon nyilvánítani. Pozíciónkat nagyon erősíti, ha május 20-ig a véleménynyilvánítással támasztják alá a kormány álláspontját - jelentette ki, hozzátéve: így azt a jövőben is következetesen tudják majd képviselni.

 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a nyár folyamán Brüsszel szeretné elérni az "állandó letelepítési" kvóta érvényesítését.

"Ebben a Soros György által támogatott magyarországi - úgynevezett - civil szervezetek is támogatják őket" - fogalmazott.

 

 

Völner Pál kiemelte, a nemzeti konzultáció lehetőséget nyújt arra, hogy a kérdésben a kormány álláspontját támogatni tudják az állampolgárok, vagy ellentétesen nyilvánítsanak véleményt.

 

Emlékeztetett, 2015 óta Magyarország "erős migrációs nyomás" alatt áll, és ez ellen a kormány, valamint az Országgyűlés mind a műszaki, mind a jogi határzárat kiépítette.

 

Ugyanakkor az is látszik, hogy a schengeni határ védelme Brüsszelből és a "migránsbarát szervezetek" részéről nem osztozik korlátlan támogatásban - mondta Völner Pál.

 

Megjegyezte azt is, hogy a civil törvény módosítását azon külföldről támogatott szervezetek ellenezték, amelyek "a migránskérdésben legélesebben szemben állnak a kormánnyal".

 

Arra a kérdésekre válaszolva, hogy a kormány szerint kinek van anyagi érdekeltsége a migrációban, elmondta: az embercsempészek mellett úgy látszik, hogy a jogvédőknek is "nagyon jövedelmező tevékenység". A migránskérdéssel kapcsolatos tevékenységeik támogatására külföldről évente több száz millió forintban részesülnek. Továbbá egy másik vonulata a dolognak, hogy a szervezetek megítélt kártérítések vagy eljárási díjak "bezsebelésével" is érdekeltek a folyamatnak a fenntartásában - fejtette ki Völner Pál.

 

 

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy 2015 óta, mióta a határzár kérdésében jogszabályok születnek folyamatosan kapcsolatban állnak az Európai Bizottsággal. Különböző fázisú "megvitatásai" vannak a kérdéseknek, egyik esetben sem jutottak el a kötelezettségszegési eljárásig, általában sikerül ezeket hamarabb lezárni - mutatott rá Völner Pál, aki bízik abban, hogy a mostani módosítások is kiállják ezt a fajta próbát.

 

Megjegyezte azt is, a bizottság felvetései, amelyek sokszor külső megkeresésekből érkeznek, önmagukban még nem jelentik azt, hogy az európai uniós joggal összeegyeztethetetlennek tekintik a magyar szabályozást, csak tisztázni akarják a kérdéseket.

 

Arra az újságírói felvetésre vonatkozóan, hogy az Alkotmánybíróság befogadta az LMP CEU-val kapcsolatos beadványát, és ez a Jobbikon is múlt, azt mondta: ha politikailag kellene ezt értékelnie, akkor csodálkozik azon, hogy a Jobbik csatlakozott "a Soros által támogatott politikai formációk sorába".

 

Közölte, bíznak abban, hogy az alkotmánybírósági próbát is kiállja a szabályozás hiszen - mint mondta - nem arról van szó, hogy bárkinek a működését akadályoznánk, hanem a különböző privilégiumok visszavételéről.

 

Forrás: MTI, kormany.hu