2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Török kori hétvége az esztergomi várban

Hídlap.hu — 2017.04.23. 08:57

Ezen a hétvégén várnyitó ünnepséget tartanak az esztergomi várban. A program része volt egy különleges török kori esküvő, melynek története ugyan mese volt, de egy igazi szerelmespár kötött házasságot egy valódi anyakönyvvezető előtt. Mutatjuk a fotókat.

 

A programot Romanek Etelka polgármester, és Rezi Kató Gábór múzeumigazgató nyitották meg. Romanek Etelka arról beszélt, hogy mindenkinek kötelessége ápolni a hagyományainkat, hiszen a tradíciókban rejlik az emberiség legősibb tudása.

Az ország több pontjáról érkeztek hagyományőrző egyesületek. A Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások, Tata Várának Seymenjei, illetve Estergon Aslanlari tábort vertek a várudvarban. A török és magyar ruhákba öltözött csoportok kosztümjei és használati tárgyai a 16-17. század fordulóját idézik meg. A korabeli zenét a Hollóének Hungarica Régizene Együttes szolgáltatja. 

A vármúzeum kedvezményes belépőjegyárakkal és különleges tárlatvezetésekkel várja a látogatókat egész hétvégén.

 

A török kori esküvő a Szerelem a félhold árnyékában címet kapta. A történet egy félárva, gazdag török lány és egy szegény magyar vitéz szerelméről szólt. A két fiatal nem lehetett volna együtt, mert a leány anyja egy vagyonos kereskedőnek szánta őt, a magyar vitéz azonban bajtársaival elrabolta a vőlegény hozományát és a kincseket ő kínálta fel az anyának. A pénzt és más javakat látva a nő megenyhült és kezdetét vette a katolikus szertartás, majd a vár úrnője adta össze a két szerelmest. A vár úrnője egy esztergomi anyakönyvvezető volt és a szereplők, Révész Ágnes és Nagy Lajos napjainkban érvényes házasságot kötöttek.


Ha valaki tegnap lemaradt volna, még ma sem késő kilátogatni a középkori forgatagba. A hagyományőrző csoportok táborait és a vármúzeumot is meg lehet nézni. A gyerekeket török kori játszóház várja és kézműves termékeket lehet vásárolni a Várhegyen.