2020. október 21., szerda, Orsolya napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Nem épül hulladékégető Párkányban

Hídlap.hu — 2017.04.27. 08:12

Visszalépett beruházási szándékától a Párkányba hulladékégetőt tervező HC Logistik társaság - jelentette be a beruházást ellenző petíciós bizottság nevében a Magyar Közösség Pártjának (MKP) régiófejlesztési alelnöke közösségi oldalán.

 

Farkas Iván tájékoztatása szerint a vállalat a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumához benyújtott beruházási szándékát visszavonta, ezért a minisztérium az engedélyezési eljárást megszüntette.
    

Február közepén került nyilvánosságra, hogy egy évente húszezer tonna autógumit és műanyagterméket feldolgozó hulladékégetőt terveznek az egykori párkányi papírgyár területére. A létesítmény 140 oldalas szlovák nyelvű dokumentumát csak Párkány honlapján és a városháza hirdetőtábláján tették közzé.
    

A beruházás ellen széleskörű tiltakozás bontakozott ki. A párkányi képviselő-testület nem hivatalos úton, Esztergomból értesült a beruházásról. Néhány nap múlva rendkívüli testületi ülésen egyhangúan leszavazták a hulladék-feldolgozót támogató polgármestert és elutasították az üzem telepítését.
    

Az MKP a hulladékhasznosító ellen három és fél nap alatt 7335 aláírást gyűjtött össze a 11 ezer lakosú településen, valamint tiltakozott a beruházás ellen Komárom-Esztergom megye közgyűlése és az esztergomi önkormányzat, mivel a térségben uralkodó széljárás miatt a környezetszennyezés legnagyobb része Esztergomot sújtaná.
    

A Földművelésügyi Minisztérium a finnországi Espooban aláírt egyezmény szerinti értesítést kért a beruházásról Szlovákiától, majd a szlovák féltől beérkezett tanulmányt magyarra fordította és a hulladékégető üzem országhatáron átterjedő hatásait értékelő vizsgálatot készített, melyet az érintettek véleményezhettek.

 

MTI