2020. december 1., kedd, Elza napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Ilyen lesz a látogatóközpont Dömösön

Hídlap.hu — 2017.04.27. 08:31

1,3 milliárd forintból épít látogatóközpontot a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) Dömösön. A beruházás a tervek szerint 2017-2019 között valósul meg az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával. A projektet szerda délelőtt sajtótájékoztató keretében mutatták be.  

 

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: a környezet- és természetvédelemre összesen 2800 milliárd forint áll rendelkezésre, utóbbira közvetlenül 61 milliárd forintot fordít a kormány. Ezt az összeget a természetes és természet közeli élőhelyek megóvására, a leromlott élőhelyek javítására fordítják majd, de jelentős források állnak rendelkezésre magára a természetvédelmi kezelésre is. Mindezek mellett megteremtik a nemzeti parkoknál lévő állatállomány számára az infrastrukturális feltételeket, valamint természetvédelmi őrszolgálatra és a monitoring rendszer fejlesztésére is biztosítanak forrást.

 

 

Az államtitkár hozzátette: a természetvédelmi értékek bemutatásán keresztül vezet az út az értékeink megóvásához. Büszkék vagyunk az elmúlt év eredményeire, hiszen a fejlesztéseknek köszönhetően a parkokat 1,6 millióan látogatták tavaly.  

 

 

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: ez az 1,3 milliárd forint, amelyből a dömösi beruházás megvalósul, illeszkedik a Dunakanyart érintő fejlesztési koncepcióba. Fontos, hogy megóvjuk a természeti értékeinket és bemutassuk őket. Ehhez a munkához más szervezetek is hozzájárultak, az erdészet felújította a Rám-szakadékot, megújult már a hajóállomás és hamarosan elkészül az EuroVelo6 kerékpárút is.

 

 

Füri András, a DINPI igazgatója elmondta: a projekt megvalósítása során kialakítanak egy központi épületet, melynek része egy interaktív, élményszerzésen alapuló kiállítás. A tárlat mellett létrejön egy konferenciaterem, amely 150 fő befogadására képes. Az attrakció másik fő eleme a kert, amelynek kialakítása a kiállítással összhangban folytatja annak tematikáját, a Dunát formázó és a Duna-menti védett területeket bemutató tanösvénytől kezdve, az állatsimogatón és madárröpdén át a játszótérig. 

 

 

A DINPI meglévő bemutatóhelyei, tanösvényei többségében egész évben fogadják az érdeklődőket, folyamatosan bővítve az igénybe vehető szolgáltatások körét. A Dunakanyar Látogatóközpont a bemutatóhelyek sorába illeszkedve, ám koncepciójában egyedi, az adott tájegységre fókuszáló kialakítással, a Pilis látogatottság tekintetében egyik kiemelkedő helyszínén valósulna meg.

 

 

A beruházás hiánypótló, mert a nemzeti park területén még nincs a látogatók fogadására és a természeti értékek bemutatására alkalmas magas színvonalú, interaktív és innovatív elemekkel bíró, nemzetközi jelentőségű létesítmény, ami egyúttal a természetvédelmi és ökoturosztikai tudásközpont szerepét is betöltené.

 

 

A látogatóközpont egész évben várná az ide látogatókat ezzel meghosszabbítva a szezon időtartamát és a helyi kis-és középvállalkozásoknak is lehetőséget teremtve arra, hogy saját bevételeik növelésével a munkaerő megtartó potenciáljuk is növekedjen.