2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád napja van.
Email:  Jelszó: 

Választási Lajstrom

György Róbert (Fidesz): Öt kérdés - öt válasz

hídlap — 2014.04.14. 08:57

Amint azt az április 6-i eredmények is megmutatták, a legnagyobb politikai erő városunkban a Fidesz. Így Választási Lajstromunkból sem maradhatott ki György Róbert a helyi Fidesz szervezet elnöke. Az ő válaszai következnek. 

1. Ha csak annyit mondunk: Esztergom, mi az a három dolog, amivel jellemezné a várost?

Magyarország első fővárosa, talán legfontosabb történelmi emlékhelye, olyan múlttal, amelyre nem csak Esztergom, de az egész ország büszke lehet. Ez a múlt.

Egy párját ritkítóan kivételes adottságú város, tele kihasználatlan lehetőségekkel, túlpolitizált közélettel, parttalan vitákkal. Ez a jelen.
Virágzó, történelmi-turisztikai adottságait maximálisan kihasználó, fejlett iparú, sokszínű, nyüzsgő igazi európai város. Reményeim szerint ez a közeli jövő.

 

2. Hosszú idő után idén végre elfogadott költségvetéssel, nem mellesleg a milliárdos adósságok nélkül vág neki az évnek Esztergom. Látványos változásokra számíthatunk?

Igazából már az is látványos változás, hogy van időben elfogadott költségvetése Esztergomnak. Komolyra fordítva a szót: a jelenlegi helyzetben minden apróság jelentős változást jelent, hiszen sok területen gyakorlatilag az alapoktól kell újraépíteni mindent. Ezt az újraépítést azonban gondatlanság lenne ad-hoc jelleggel elkezdeni. Megfontolt, több lépésben előre megtervezett városépítésre van szükség, a lehető legszélesebb körű társadalmi elfogadottsággal. Esztergomból újra élhető várost kell varázsolni, amelyhez minden adottság megvan. Esztergomnak a Dunakanyar fővárosává kell válnia.

 

3. Parkosítás, kórházi gyerekosztály, útfelújítás, kultúra, munkahelyteremtés, turizmus. Lehet fontossági szempontot felállítani Ön szerint?

Nyilván lehet, és szükséges is, hiszen a fentebb említettek alapján csak tudatos, minden részletében átgondolt stratégia mentén lehet új életet lehelni a városba. A kérdésben felsoroltak egyaránt fontosak, de több tucat egyéb terület is akad, amelyek legalább ennyire lényegesek. Mérlegelni kell a rendelkezésre álló forrásokat, illetve fel kell kutatni azokat a lehetőségeket, amelyek egy átfogó, minden területre egyaránt koncentráló fejlesztési terv alapjai lehetnek. Ellenkező esetben ismét csak szükség- vagy félmegoldások születnek, olyan zsákutcák, mint amilyenből nem egyre volt példa az elmúlt időszakokban.

A kérdésben szereplő területekre visszatérve: jellemzően majd minden területen össze kell fogni a városban a társadalmi és gazdasági élet, jelenleg külön-külön álló részeit. Az önkormányzatnak ezeknek az alapfeltételeit kell megteremteni, egyfajta működési keretet. A parkosítás esetében újra kell szervezni a teljes városüzemeltetést, a kórházi gyerekosztályhoz meg kell teremteni az anyagi és emberi erőforrás összes feltételeit.
Az útfelújítás, karbantartás hosszú ideje neuralgikus pont, a városüzemeltetés keretén belül el kell érni, hogy folyamatos legyen a karbantartás, javítás. E mellett pedig nagy energiákat kell fektetni az e területekre irányuló pályázatokra, amelyek elengedhetetlen feltételei a fejlesztéseknek.
Hasonló a helyzet a kultúra és turizmus terén is, ugyanakkor itt elsődleges feladat, hogy az önkormányzati és állami fenntartásban, valamint a civil szféra által működtetett kezdeményezéseket egy közös szerkezetbe foglaljuk.
Ugyanígy a megfelelő együttműködési struktúra kialakítása az alapja a munkahelyteremtésnek: az önkormányzat és az adózók közti kapcsolatot nagyon magas szintre kell emelni. Vállalkozóbarát önkormányzatot kell kialakítani, és meg kell becsülni minden dolgos embert, akinek teremtő ereje van, és munkahelyet képes létrehozni.

 

4. A mindenkori kormányok önkormányzatokhoz fűződő viszonya mindezt befolyásolhatja. Hogyan értékeli az április 6-i választások eredményét Esztergom szempontjából?

Április 6-án megerősítést nyert, hogy Esztergomban erős, egységes a polgári oldal, amely megkapta a választópolgárok támogatását. Úgy gondolom, hogy az elért eredmény annak az egy éves munkának az elismerését is jelenti, amely a helyi jobboldal újraszervezésére, megtisztítására irányul.  Tisztában vagyok ugyanakkor azzal, hogy a most megelőlegezett bizalom komoly felelősséggel jár, és ennek megfelelően kívánjuk folytatni munkánkat.

 

5. Fentiek tükrében: van-e már stratégia az őszi választásokra? Önálló képviselőjelölteket és polgármester-jelöltet indítanak, vagy elképzelhetőnek tartják az együttműködést más szervezetekkel?


Célunk, hogy az őszi önkormányzati választásokra olyan új jelölteket találjunk, akik az esztergomi polgári oldal egységes támogatását, a nemzeti és keresztény értékek mellett elkötelezett polgárok széles körű támogatását bírják. Annak érdekében, hogy Esztergomban az ősszel olyan képviselőtestületet és polgármestert válasszanak, akik együtt tudnak, és együtt akarnak működni a város érdekében mind az itt élőkkel, mind a polgári kormánnyal.

Esztergom számára létkérdés, hogy a következő önkormányzati ciklusban újabb, a várost megbénító patthelyzet semmiképpen ne alakuljon ki.