2020. október 22., csütörtök, Elõd napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Interneten a Duna Múzeum gyűjteménye

hídlap — 2014.04.16. 07:06

Hét gyűjteményének közel háromezer műtárgya vált láthatóvá honlapján az esztergomi Duna Múzeumnak - mondta el az MTI-nek az intézmény marketing munkatársa a minap.

Széchenyi István irat- és levélhagyatékából 930 tétel böngészhető, emellett 80 régi folyamszabályozási és egyéb térkép tekinthető meg. A tárgyi gyűjteményből 200 mérnöki eszköz, modell, makett látható, a 19. századi fényképek közül 400 tétel áll a nagyközönség rendelkezésére - tette hozzá Bárd Edit.
 

A tematikus gyűjteményekből a legnépszerűbb témákhoz - halászat, malmok - kapcsolódó tételek adatai váltak hozzáférhetővé. A keresőben a szabad szavas keresés mellett szófelhő és hasonló találatok kiadása is segíti a felhasználót, a teljes adatbázisban való keresés mellett pedig gyűjteményenkénti böngészésre is lehetőség van.
 

A honlapon megjelenő minden egyes műtárgy leírásához, adataihoz nézőkép tartozik. Az érdeklődők, kutatók egy-egy műtárgy kartonjáról közvetlenül felvehetik a kapcsolatot az illetékes muzeológussal, sőt a kutatási engedély kérelmezése is indítható közvetlenül keresőfelületről.
 

A keresőn keresztül elérhető adatbázis folyamatosan bővül, a múzeum gyűjteményének egyre több darabja ismerhető meg közelebbről. A gyűjteményt bemutató program elődjét 2008-ban fejlesztették ki, majd 2012-ben kezdték meg a nagyközönségnek szóló változat létrehozását, majd feltöltését a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiumának közel egymillió forintos támogatásával.