2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Lelki építkezés és alkotótér: megújul a Szegényházi-kápolna

hídlap — 2014.02.17. 12:09

A február 22-én tartandó Polgári Bál egyik célja az esztergomi Szegényházi-kápolna felújításának támogatása. A rendezvény így nemcsak a színvonalas szórakozást kínál, de lehetőséget ad nemes jótékonyságra is. A Simor János utca dél-keleti végén álló épülettel kapcsolatban a két érintett vezető, Tokár János, a ferences gimnázium igazgatója és Székely János püspök tájékoztatta a hidlap.hu-t. 

„Ez a kezdeményezés, hogy a farsangi bál bevételét a templom felújítására fordítsák, érdekes találkozást mutat azzal, hogy az 1837-es vármegyei farsangi bál bevételét is a szegényház javára fordították” – kezdte Tokár János igazgató, hozzátéve, hogy az épület története majd háromszáz évre tekint vissza. „Az Esztergomban pusztító pestis 1737. november 21-én Szűz Mária bemutatásának ünnepén szűnt meg. A hálából épített Fogadalmi vagy Szegényházi kápolna 1784 és 92 között készült el. Az 1838-as árvízi felújításkor homlokzatát és belső terét Packh János tervei szerint átalakították. (Packh János nevével az esztergomi Bazilika építésénél találkoztunk, Packh volt az egyik tervező-építésvezető. – a szerk.) A kápolnát körbe vevő telket az 1831-es kolerajárvány idején a város vette meg egy új Aggok háza megépítésére. Amikor a régi az 1838-as árvízben megrongálódott, építették fel a mai formájában az épületet, amelyben kórház is helyet kapott. 1861-ben csak a szegényház maradt az épületben. 1904 decemberében népkonyha nyílt a szegényházban. 2008 végéig működött szociális otthonként.”


A kápolnáról készült fotóinkat a képre kattintva tekinthetik meg

Az épület tehát izgalmas múlttal bír, de szintén mozgalmas a jelene is. A házban működő Boldog Ceferino Alapítványról Székely János püspök mesélt.  
„A kápolna melletti épületegyüttest Komárom-Esztergom megye átadta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének. Az Egyházmegye az épület egyik felében a Karitász helyiségeit alakította ki. Esztergom és a környékbeli települések karitász csoportjai itt vehetik át a ruha és élelmiszer adományokat, amelyeket aztán helyben a rászorulóknak átadnak. Az épület másik oldalát az Egyházmegye a romapasztoráció céljaira szánja. Itt kapott helyet a Boldog Ceferino Alapítvány is, amely három fő területen segíti a cigányság felzárkózását: oktatás, munkához juttatás és lelki építkezés. A rászorulók (cigányok és nem cigányok) számára jogi segítségnyújtást, életvezetési tanácsadást adunk, az ügyeik intézésében segítséget nyújtunk. Időszakonként ruha és élelmiszer csomagokat juttatunk a legszegényebbeknek. Az épületben baba-mama klub működik, amelynek legfőbb célja az édesanyák segítése a gyermekeik nevelésében, gondozásában. A Határtalan Szív Alapítvány szervezésében lehetőség van a 8 osztály elvégzésére olyan gyerekek, fiatalok és felnőttek számára, akik valamilyen okból nem tudták befejezni az általános iskolai tanulmányaikat. Tartunk bibliaórákat, imádságokat, amelyek során a családok lelki életét segítjük. Sok felnőtt jutott el ilyen módon az elsőáldozásig, a szentégi házasságig, sok család élete gyökeresen megváltozott. Ifjúsági klubot szervezünk, amely segíteni fogja a hasznos időtöltést a fiatalok számára. Zenekart és énekkart szervezünk. A mezőgazdasági és baromfi program segítségével igyekszünk a legszegényebbeket elindítani azon az úton, hogy tegyenek önmagukért.”

Ehhez segítséget is kapnak, a kápolnát ugyanis a tervek szerint hamarosan felújítják –  ehhez szeretnének segítséget nyújtani a Polgári Bál szervezői is.

hidlap.hu