2020. szeptember 23., szerda, Tekla napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Esztergomban lép fel az Omega

Gazdag programkínálattal várja a közönséget a május 10-én nyitó Királyvárosi Lovarda

hídlap — 2014.04.24. 06:21

A közel egy hete közzétett hír, miszerint rockkoncertekkel nyitja a 2014-es szabadtéri idényt a Suzuki úton lévő Királyvárosi Lovarda, gyakorlatilag rekord nézettséget döntött a Hídlap facebookos oldalán. Ezen felbuzdulva kinéztünk a helyszínre, hogy helyben győződjünk meg arról, mi készül az idén debütáló új fesztiválhelyszínen.

Szinte nyári verőfényben értünk ki az esztergomi autógyár mögötti hatalmas területre, ahol egy részben a Makovecz-féle építészetet, részben a klasszikus lovardák és kastélyok stílushangulatát idéző épületegyüttes öleli körbe a – teljes nevén – Esztergomi Királyvárosi Lovarda pályáit.

A főbejáratnál tábla fogadja az ide látogatót: Kárpátia koncert és Mátyás, az igazságos rockopera lesz itt hamarosan. A várkapu stílusú bejáraton belépve rendezett terep fogadja az embert, balra igényes autóparkoló, jobbra a „rockmanézs”, arrébb a már említett kastélyszerű épület, még tovább az istállók és a lovardához szükséges helyiségek találhatók. A terület vezetője, Fekete László, világhíres erősportoló fogadja stábunkat, az RTVE és a Hídlap munkatársait.

A képre kattintva megnézheti a helyszínen készült fotógalériánkat

Fekete Laci – mert, hogy csak így hívja Kárpát-medence szerte mindenki – a tőle megszokott
vehemenciával kezdi el a válaszadást a riporteri kérdésekre. Elmondja, hogy már gyerekkorától kezdve álma volt, hogy igényes körülmények között lehessen szórakozni. Ehhez ezúttal még az a vágya is hozzátevődött, hogy a régi nagy rendezvények, legendás koncertek mintájára az embereket összehozza. Fekete Laci kihangsúlyozta, hogy az esztergomiakra amúgy is ráfér, hogy nívós programokon vehessenek részt családostul, a teljes kialakítású lovardával, a köré felépített pályával, színpaddal, épületegyüttessel egy állandó, komfortos szórakozó központtá válhat a hely az idényben.

A szervezők úgy látják, hogy sokszínű kínálattal, lovas sporteseményekkel, kulturális programokkal, pop- és rock koncertekkel várják az érdeklődőket, tájékoztatott a terület vezetője. Mint ehhez még hozzáfűzte: elkészült a nagyszínpad is, mely előtt a „lelátó” mintegy tízezer embert is képes befogadni, s melynek külön VIP-páholya van, a hatalmas színpadhoz speciális kialakítású tetőszerkezet és egyéb kiszolgáló helyiségek tartoznak.

Arra a kérdésre, hogy kik lépnek fel az említett nagyszínpadon, Fekete Laci elmondta, hogy a május 10-ei nyitáskor a Kárpátia és a Határkő zenekar, majd május 17-én a Nemzeti Lovasszínáz bemutatója, a Mátyás, az igazságos című rockopera lesz látható-hallható. Ezt követően egy ugróderby várja a sportág szerelmeseit, majd – egyelőre dátummegjelölés nélkül – Edda, Beatrice, Charlie, Vikidál Gyula, Hobó Blues Band, Deák Bill Gyula, Irigy Hónaljmirigy, Hooligans, Zorall ad koncertet a helyen. Mellettük itt tartják meg a napjainkig népszerű táncdalfesztiválos nagyágyúk fellépését, melyen többek között Aradszky László, Korda György, Harangozó Teri, Koós János és az Apostol együttes szórakoztatja a közönséget, illetve az idényben koncertet ad a Mystery Gang és Fenyő Miklós is. Fekete Laci azt külön kiemelte, hogy ígéretet kapott Kóbor Jánoséktól, hogy szeptember 20-án a „rocklovardában” játszik a legendás Omega zenekar.

Az Esztergomi Királyvárosi Lovarda aktuális programjairól a a lovasliget.hu oldalon lehet tájékozódni.

Az interjú RTVE-s változatát ITT lehet megnézni.