2020. július 9., csütörtök, Lukrécia napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Rendhagyó földrajzórát kapott a nyertes osztály a Duna Múzeumban

hídlap — 2014.04.24. 10:19

Az esztergomi Duna Múzeumba kirándulhatott április 24-én a Dusnok-Fajsz Társult ÁMK Általános Iskola hatodik évfolyama a Duna projekt beruházója, az Országos Vízügyi Főigazgatóság által 2013 őszén meghirdetett pályázat keretében. A legjobb pályamunkát beküldő első helyezett osztály jutalma egy tárlatvezetés volt, amely során megtekinthették az intézmény állandó kiállítását, valamint részt vehettek egy rendhagyó földrajzórán, ahol megismerhették a Duna történetét és hazánk legnagyobb árvizeit is.

A képre kattintva megnézheti az április 24-ei díjátadón illetve az érintett folyónál készült fotóinkat

Magyarország egyik legnagyobb árvízvédelmi beruházását, a Duna projektet irányító Országos Vízügyi Főigazgatóság 2013 őszén hirdetett pályázatot a projekt által érintett települések ötödik és hatodik osztályos tanulói számára. Az általános iskolás diákoknak a pályázat során egy újságot kellett összeállítaniuk „Dunai Krónika” címmel, helytörténeti kutatásokra, valamint saját élményeikre, tapasztalataikra támaszkodva.

A beérkezett pályamunkák értékelése során kiemelt figyelmet kapott a művek tartalmi sokszínűsége és az összeállítás során felhasznált saját források használata. „Sok szép, színvonalas munka érkezett a pályázatra, nehéz volt eldöntetnünk, hogy melyik osztály legyen az első helyezett” – mondta Pintér Beatrix, a Duna projekt projektvezetője. Hozzátette: örül, hogy a tanulók a tanórákon kívül is szívesen foglalkoznak a folyóval és időt szenteltek az újságok összeállításának.

A pályázat első helyezettjei, a Dusnok-Fajsz Társult ÁMK Általános Iskola hatodik évfolyamos tanulói, nyereményük keretében egy kiránduláson és egy rendhagyó foglalkozáson vehettek részt az esztergomi Duna Múzeumban. A tanulók 2014. április 24-én látogatták meg az intézményt, ahol nemcsak a pályázaton való részvételért járó emléklapjukat vehették át, de részt vehettek a múzeum tárlatvezetésén és egy rendhagyó földrajzórán is. A helyszínen a tanulókat az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa köszöntötte, aki kiemelte, hogy a víz életünk szerves részét képzi, folyóink történelmünknek is lényeges elemét alkotják. Az intézményben a lelkes kisdiákok betekintést nyerhettek a magyar vízügy történetébe, megismerhették a legismertebb magyar vízügyi mérnökök munkásságát és a folyószabályozási munkák történetét, fejlődését is.