2020. január 23., csütörtök, Zelma, Rajmund napja van.
Email:  Jelszó: 

Belföld

Rendben megkezdődtek a matematika írásbelik

hídlap — 2014.05.06. 07:58

Rendben megkezdődtek a matematika írásbelik kedd reggel országszerte a középiskolákban. A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt - közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.


Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a magyar nyelvű matematika vizsgák mellett középszinten még tízféle idegen nyelven, emelt szinten 3 idegen nyelven is vizsgáznak az érettségizők.    
    A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg, 45 perc alatt, majd a II. feladatlapra 135 perce van. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg a tanuló az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.
    Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. Az első rész három feladatot tartalmaz, amely egy vagy több kérdésből áll. A második rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ezek értékelhetők.
    A matematika emelt szintű írásbelije 240 perces. Az írásbeli vizsga kétrészes, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, ebből négyet kell kiválasztani, megoldani, és csak ez a négy értékelhető.
    A vizsgázónként megengedett segédeszközök közép- és emelt szinten: függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő. Ezekről a vizsgázó gondoskodik, az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.
    A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.