2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Újul térségünk zarándokhelyének kegytemploma - VIDEÓVAL

hídlap — 2014.05.07. 06:33

Újul a péliföldszentkereszti kegytemplom, ráadásul a minap került vissza a helyére a Szalézi rendház mögötti szoborfülkébe a szintén felújított Szent József szobor. Emlékévet tart a rend.

A tavaly október 19-én avatták boldoggá Sándor István szalézi szerzetest, akinek születésének 100. évfordulója alkalmából hirdetett emlékévet a Szalézi Rend. Ennek keretében teljesen megújul a péliföldszentkereszti kegytemplom, melynek munkálatai során kedden egy speciális szerkezeti megoldással emelték a helyére a külső és belső felújítási munkálatok közben a templom 6 centiméterrel lesüllyedt központi hevederívét.

 

A kegytemplom felújítása mellett a Szalézi rendház mögötti szoborfülkében a minap került vissza a szintén felújított Szent József szobor. Az alkotást Havasi József, korábbi tartományfőnök áldotta meg vasárnap.

 

Újul térségünk zarándokhelyének kegytemploma - Péliföldszentkereszt

MTI Fotó: Kovács Attila

 

Elődeink sokat imádkoztak a szent szobra előtt, hiszen a szaléziaknál Jézus nevelőapját különös tisztelet övezi. Hogy ébren tartsuk a szentek tiszteletét, szobraikat is meg kell őriznünk az utókor számára” – hangsúlyozta Ábrahám Béla tartományfőnök.

 

A Szent József szobrot Szőke István Kálmán Székelyudvarhelyről származó, Bajóton élő fafaragó-festőművész újította fel. 2012-ben a lourdes-i barlang Szűzanya szobrát is ő restaurálta. 

Péliföldszentkereszt ősi zarándokhely, melyről az első írott levél 1265-ből származik. Ezen a területen már az Árpád korban népes település lehetett, mely az oklevélben Pél néven szerepelt.