2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Választás2014

Letették a Komáromot és Almásfüzitőt védő gát alapkövét

hídlap — 2014.02.20. 11:05

Letették a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi fővédvonal alapkövét csütörtök délelőtt. A rendezvényen felszólaló Orbán Viktor ezt követően Táton tájékozódott az ottani árvízvédelmi rendszer építéséről Szenes Lajos polgármester és Dr. Völner Pál társaságában. 

A Komárom-Almásfüzitői árvízvédelmi fővédvonal nélkül a Duna árvizei 30 km2 területet érintenének Komárom, Almásfüzitő, Dunaalmás, Mocsa, Naszály közigazgatási területére, Komárom és Almásfüzitő belterületének jelentős részére kiterjedően, az ún. Komárom–Almásfüzitői árvízi öblözetben. A projekthez az Európai Unió és a Magyar Állam által biztosított támogatás összege 7.182.377.859 Ft, a beruházás megvalósítása 2015. augusztus 16.-ig tart.

Orbán Viktor miniszterelnök és Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott, Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója (j) és helyi lakosok társaságában elhelyezi az alapkövet a komáromi és almásfüzitői térség árvízvédelmi biztonságának javítását célzó projekt nyitórendezvényén Komáromban

   

A beruházás ünnepélyes alapkőletételére február 20-án került sor. A rendezvényen részt vett és felszólalt Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Czunyiné Dr. Bertalan Judit Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, országgyűlési képviselő, Dr. Molnár Attila Komárom Város polgármestere, országgyűlési képviselő és Láng István az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője. Az ünnepi beszédeket követően lezárásra került az időkapszula és elhelyezték azt az alapkőbe.

A projekt elsődleges célja az árvízvédelmi öblözetben az árvízvédelmi biztonság megteremtése, amelyet az öblözetet védő 14,3 km hosszú árvízvédelmi fővédvonal teljes körű kiépítésével ér el. A projekt az árvízvédelmi öblözet tekintetében 29.000 ember életének, jelentős nemzeti értékek, számos kulturális, infrastrukturális javak, társadalmi- és magánvagyon árvizektől való védelmét szolgálja.

A fejlesztés legjelentősebb eleme a Bécs-Budapest országos vasúti fővonal árvízi terheléstől történő mentesítése, a vasúti pálya és a Duna közé 4,8 km hosszban új árvízvédelmi töltés építésével. A belterületi töltésszakaszok fejlesztése során Komáromban a vasútállomás előtti szakaszon árvízvédelmi fallal és burkolattal is kiegészül a töltés.

Orbán Viktor Táton

A Duna-menti árvízvédelmi vonal építése Táton már javában zajlik, Orbán Viktor miniszterelnök a komáromi rendezvényt követően a táti városházán informálódott az építkezésről Szenes Lajos polgármester, és Dr. Völner Pál, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje társaságában. A zártkörű szakmai megbeszélésen több környékbeli település polgármestere és vízügyi szakemberek vettek részt. 

MTI/hidlap.hu