2020. április 1., szerda, Hugó napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Kapcsolda

Egészséges és sérült gyerekek találkozását segíti elő a Kapcsolda-program

hídlap — 2014.05.09. 16:41

A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola vendégül látott harminc sérült tanulót egy esztergomi iskolából – a szaleziak.hu tudósít a rendezvényről.

A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola közösségi szolgálatban is érintett három osztályának diákjai immár második alkalommal látták vendégül 2014. május 6-án, kedden az esztergomi Montágh Imre Általános Iskola és Speciális Szakiskola 30 sérült, hátrányos helyzetű tanulóját, a Kapcsolda-program keretében.

Mi is a Kapcsolda? A programot Szalay Kriszta színművésznő hívta életre néhány évvel ezelőtt, amikor az És a nyolcadik napon című színdarab megírásakor szembesült azzal, hogy „mekkora ellenállás, félelem van mai társadalmunkban egy sérült, ill. másfajta képességekkel rendelkező gyermekkel, illetve annak családjával szemben”. A művésznő a szemléletváltást szerette volna elősegíteni a programmal. Egy-egy ilyen Kapcsolda-napon „egészséges” gyerekek vendégül látnak sérült gyerekeket néhány óra, esetleg egy nap erejéig. 

Hosszas készülődés, szervezés, izgalom előzte meg ezt a napot, hiszen – sajnos – nem mindennapos élethelyzet, amikor speciális foglalkozást igénylő és „egészséges” gyerekek töltenek el együtt néhány órát, közös feladatokkal, foglalkozásokkal. Igyekeztek változatos programot összeállítani: a helyi Pinocchio-bábcsoport bemutatójával kezdődött az együtt töltött idő, majd közös éneklés következett Géza testvér és Gyarmati Dávid vezetésével, az énekes füzetek segítségével ebbe mindenki bekapcsolódhatott. A vendég gyerekek is kedveskedtek egy színdarabbal – nagyon ügyesek voltak! Ezt követően Ridly tanár úr irányításával színes, változatos sportverseny zajlott, utána a jól megérdemelt ebéd következett. Ebéd után, jóllakottan a 9.B-s és 8.H-s diákok zenés-táncos előadásait élvezhették,majd táncház, kekszgolyó-készítés és papírdíszek készítése szerepelt a lehetséges tevékenységek között, mindenki kedve szerint választhatta ki a neki tetsző elfoglaltságot.

Magyar Kurír