2019. október 20., vasárnap, Vendel napja van.
Email:  Jelszó: 

Sport

Kínok Kínja mellett szlovák siker a V4 kerékpárversenyen

hídlap — 2014.05.18. 07:40

A szlovák Patrik Tybor nyert összetettben a V4 elnevezésű négy országot érintő kerékpárversenyen, melynek mezőnye szombaton ért célba Visegrádon. A megmérettetés részeként lezajlott a XII. Kínok Kínja mezőnyverseny is.

A V4 ötnapos kerékpárverseny Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot érintette, a versenyzőknek pedig május 13-ától kezdve összesen 658 kilométert kellett megtenniük. A visegrádi országok együttműködését képviselve zajlik már hagyományként a megmérettetés, amelynek ezúttal kiemelt aktualitását adta Magyarország soros V4 elnöksége. Ennek köszönhetően pedig Magyarországon, Visegrádon zárult a V4 Kerékpárverseny, ahol egyúttal Magyar Kerékpáros Nap és a Kínok Kínja mezőnyverseny is lezajlott. A rendezvény ráadásul a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség olimpiai kvalifikációs versenye is volt egyben, a négy tagország külügyminisztériumának védnöksége és Martonyi János külügyminiszter fővédnöksége mellett.

 

Martonyi János  - V4 kerékpáros verseny

 

A Kerékpáros Nap kísérő rendezvényeiként játékos programok, kvíz és kreatív játékok, baleset megelőzési tanpálya,  szűrőprogram és a Neuzer kerékpárgyártó és kerékpáros szövetség jóvoltából kerékpáros szimulátor is, valamint Radics Gigi koncert is várta az érdeklődőket.

Emellett Visegrádról rajtoltak el a Kínok Kínja mezőnyverseny amatőr kerékpárosai három távon – 24, 61 és 100 kilométeren –, köztük pedig az olimpiai bajnok és profi világbajnok ökölvívó Kovács „KoKo” István is.

A V4 104 fős mezőnye közben délután ért célba, ahol Martonyi János külügyminiszter gratulált a résztvevőknek, majd elmondta, hogy a visegrádi országok között létrejött együttműködés és V4 kerékpárverseny lényege, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a nemzetek.

 

Kínok Kínja kerékpáros verseny

 

„Politikai, gazdasági szempontok szerint is rendkívül fontos számunkra ez az összeköttetés és annak infrastrukturális fejlesztése is, amelyre a Visegrádi Alap pályázatai minden ország számára kiváló lehetőség. Idén Magyarország a soros elnök, de jövőre, Szlovákia elnöksége mellett is folytatni szeretnénk a V4 kerékpárverseny hagyományát” – fejtette ki a külügyminiszter.

A V4 zárónapján - amely Győrből vezetett Visegrádra - a lengyel Pawel Bernas nyert, a legjobb magyar versenyző pedig Kusztor Péter lett. 

Összetettben azonban a szlovák Patrik Tybor zárt az élen, második helyen a cseh Josef Hosek a harmadikon klub- és honfitársa, Martin Hunal végzett.

 

V4 kerékpáros verseny dobogó
    

 

Összetett V4 kerékpárverseny eredménye:

1. TYBOR Patrik / DUKLA TRENCIN TREK (uci)
2. HOSEK Josef / BAUKNECHT - AUTHOR (uci)
3. HUNAL Martin / BAUKNECHT - AUTHOR (uci)

 

V4 Kerékpárverseny magyar versenyszakasz eredménye:

1. BERNAS Pawel / BDC – MARCPOL
2. ZIELINSKI Kamil / MEXLER (uci)
3. CANECKY Marek / AMPLATZ - BMC (uci)

 

Legjobb magyar versenyző:
KUSZTOR Péter / AMPLATZ - BMC (uci)

Legjobb lengyel versenyző:
BERNAS Pawel / BDC – MARCPOL

Legjobb cseh versenyző:
POLNICKY Jiri / BAUKNECHT - AUTHOR (uci)

Legjobb szlovák versenyző:
CANECKY Marek / AMPLATZ - BMC (uci)