2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja van.
Email:  Jelszó: 

Bulvár

Elkapták a nagymamák trükkös rémeit – bilincsben az álunokás csalók

hídlap — 2014.05.22. 05:30

Unokájukra hivatkozva csaltak ki idős emberektől pénzt Esztergom térségében azok a csalók, akiket sikerült elkapnia az esztergomi rendőrségnek. A gyanúsítottak többször is próbálkoztak ezzel a módszerrel.

A gyanú szerint 2014 februárja óta hívogatta az időseket telefonon az a két férfi, akiket május 17-én fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az esztergomi nyomozók. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 28 éves Esztergom-kertvárosban élő H. Krisztián társával március 14-én Táton egy 93 éves asszonynak azt állította, hogy unokája bajba került, pénzre van szüksége. Utóbb kiderült, nem az unoka telefonált.

Két nappal később a gyanúsítottak újra próbálkoztak. Ezúttal egy 73 éves nénit próbáltak meg átejteni hasonló szöveggel, de az idős sértett gyanút fogott és nem adta át a pénzt. Ugyanaznap egy másik asszonynál is eredménytelenül jártak. A 85 éves néni abban a hiszemben készítette össze spórolt pénzét, hogy ezzel unokájának segít, de az utolsó pillanatban ő sem hitt a trükkösöknek. A gyanúsítottaknak a következő napokban további két kísérletük volt, melyek közül egyik sem sikerült.

 

Elkapták a nagymamák trükkös rémeit – bilincsben az álunokás csalók

 

Május 17-én próbálkoztak ismét. Egy pilisi nénit hívtak fel telefonon a szokásos szöveggel. Ő volt a 12. a faluban abból a harmincból, akinél bepróbálkoztak. 200.000 forintot kértek tőle, de a sértett nem adott át egy fillért sem. Az újabb sikertelen próbálkozás után fogták el a tetteseket az esztergomi nyomozók. H. Krisztián ellen csalás bűntett és négy rendbeli csalás bűntett kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség. Az Esztergomi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a gyanúsítottat őrizetbe vette és kezdeményezésére a bíróság május 20-án elrendelte előzetes letartóztatását.

 

Elkapták a nagymamák trükkös rémeit – bilincsben az álunokás csalók

 

Őrizetbe vette a rendőrség, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte H. Krisztián rokonát is. A Dorogon élő H. Kálmán a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint szintén jelen volt Pilisen május 17-én, amikor az idős asszonytól megpróbálták kicsalni a pénzét. Azt megelőzően a 26 éves férfi másnál is próbálkozott. Ő Dorogon járt eredménnyel április 7-én. Ez volt a harmadik alkalom egy hónapon belül, hogy a nénitől pénzt szereztek. Készpénzt és arany ékszereket vitt el egy nénitől azzal az indokkal, hogy bajba jutott unokájának van rá szüksége.

 

Elkapták a nagymamák trükkös rémeit – bilincsben az álunokás csalók

 

A csalás bűntett elkövetése mellett H. Kálmánt lopás vétség és kábítószer birtoklása vétség elkövetésével is gyanúsítja az Esztergomi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya. A rendőrség gyanúja szerint a férfi március 26-án besurrant egy esztergomi lakásba és onnan eltulajdonított egy laptopot, internet sticket, valamint egy mobiltelefont.  A számítógépet a férfinál tartott házkutatáskor megtalálták az esztergomi nyomozók. Elfogását és előállítását követően H. Kálmánnal szemben a rendőrök kábítószer-gyorstesztet alkalmaztak, melynek eredménye pozitív lett. Az Esztergomi Rendőrkapitányság vizsgálja, hogy a gyanúsítottak Komárom-Esztergom megyén kívül más megyében is követtek-e el hasonló jellegű bűncselekményeket.