2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Életmód

Ne habozzunk! Táborozzunk!

hídlap — 2014.05.22. 09:38

Szezonális téma így május második felében a gyermekek nyári táborozása. A kínálat Esztergomban is jónak mondható, a mennyiség és a minőség egyfajta elemzését kértük a Nők A Mindennapokért Egyesület elnökétől, Kinál Katalintól. Emellett olvasóink teljes tájékoztatására közöljük az esztergomi nyári táborok adatait.

 

- Ön szerint miért fontosak a nyári táborok?
- A válasz egyszerű: hamarosan kitör a vakáció, melyet minden gyerek nagyon vár, de a szülőknek ez komoly fejtörést okoz. „Hova tegyem a gyereket tíz héten keresztül, ahol biztonságban van, értelmesen tölti az időt és meg is tudom megfizetni?” Nagyjából ilyen gondolatok forognak mostanság a szülők fejében. Szerencsés esetben van nagymama, távol vagy közel, aki hadra fogható és bevállalja az unokát hosszabb-rövidebb időre, de ha nincs bizony komoly szerevezést és anyagi befektetést igényel a nyár.


- Elérhető áron kínálják-e őket a szervezők?
- Az ott alvós táborok 20-30 ezer Ft-tól vannak, de fölső határ csak a csillagos ég. A napközbeni táborok ára attól függ mivel foglalkoznak a gyerekek, van-e anyag költség, belépő díj, utazás ami megdrágítja a tábort és természetesen az étkezéstől. Van ahol tízórait, ebédet és uzsonnát is adnak és van olyan tábor, ahol vinni kell a gyerekeknek ebédet. Választás előtt ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni.


- Az összegyűjtött táborlistát látva sokféle tematikából választhatnak gyerek és szüleik. mi a véleményed a kínálat spektrumáról, a különböző témákról? hiányzik-e valamilyen téma szerinted, szerintetek?

- Nagyon széles a táborok választéka, a kézműves tábortól az angol táboron át, sport táborig minden megtalálható, a programoknak csak a pénztárca szab határt. Ami hiányzik az a kedvezményes napközis tábor. Amíg óvodás a gyerek, addig viszonylag egyszerű a helyzet, mert az óvodák nyári zárása úgy van összehangolva, hogy folyamatosan van ügyelet valamelyik óvodában. Nem mondom, hogy öröm a gyereket másik oviba, idegen gyerekek és óvó nénik közé vinni, de legalább biztonságban van, jó kezek között. Aztán gyermekünk iskolába kerül 7 éves lesz és megszűnik a nyári felügyelet. Jó 20 évvel ezelőtt még voltak napközis táborok, mostanra ez a műfaj kihalt, vagy legalább is a mi környékünkön nincs ilyen, pedig igény lenne rá, az biztos. Hasznos lenne, ha az iskolák is tudnák úgy szervezni a nyári leállást, hogy egy-két hét napközis tábort tudjanak vállalni.

 

- Mi a NAMI-s szülők tapasztalata, milyen színvonalúak az esztergomi táborok úgy általában? Milyen a táborok kínálta programok ár-érték aránya? Kellő módon kielégítő-e a táborok tartalma?

- A táborok minőségére nem lehet panasz, legtöbbet évről-évre megrendezik, vannak komoly múlttal rendelkező nyári táborok, visszajáró gyerekekkel.

 

- Mit mesélnek a gyerekek, hogy érzik magukat a táborokban? voltak-e esetleg kiugróan jó és rossz példák a tábori élményekkel kapcsolatban?

- A gyerekek jó emlékekkel, lelkesen jönnek haza a táborokból, nekem csak jó tapasztalatom volt eddig. Kicsit visszasírom gyerekkorom táborait, amikor a szülőknek nem okozott gondot a gyerekeket Balatoni táborokba küldeni. Most is vannak ilyen lehetőségek az Erzsébet program keretében, ahol rászoruló gyerekek vagy nagycsaládosok, fogyatékkal élők jutnak kedvező nyaralási lehetőségekhez, de ezeknek a szervezését már tavasszal el kell kezdeni.

Az esztergomi nyári táborok adatai: