2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád napja van.
Email:  Jelszó: 

Életmód

Elfüstölt egészség

hídlap — 2014.05.28. 09:14

Május 31-én tartják a Dohányzásmentes Világnapot. De vajon milyen hatásofokkal bírnak a szokásos jótanácsok és a rémisztő halálozási statisztikák? Bármily meglepő, dohányzás tekintetében javuló számokról beszélhetünk, a kampányoknak és az új törvényeknek köszönhetően az elmúlt évben közel kétszázezren szoktak le a dohányzásról. Remélhető, hogy ez a szám csak nőni fog.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is. Hazánk a dohányzási szokásokat tekintve az EU27 országok közül 25. a listában, a lakosság 38%-a dohányzik, 15%-a korábban dohányzott, de már leszokott és csupán 47%-a, aki sohasem dohányzott élete során. A nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. Míg a férfiak körében fokozatosan csökken a nikotinfüggők aránya, a nők körében egyre többen és többet szívnak.

Éves szinten nagyjából minden hatodik ember a dohányzás következtében hal meg Magyarországon. Több mint húszféle halálos betegséget hoznak közvetlenül összefüggésbe a nikotinfüggőséggel. 2012-ben a legtöbb dohányos férfi légcső-, hörgő-, vagy tüdőrákban halt meg. Az ezredfordulón mintegy négyszer annyi férfi halt meg dohányzás miatt, mint nő. Meglepő adat, hogy 2000 és 2012 között a dohányzásnak tulajdoníthatóan meghalt férfiak száma majdnem tizedével csökkent, a nőké azonban több mint másfélszeresével emelkedett.

A kutatók szerint a felgyorsult emancipáció, a nemi szerepek közötti határ elmosódása, ezáltal a megemelkedett mértékű stressz is állhat a háttérben. A dohányzás visszaszorításának elsődleges eszköze a rászokás megelőzése, a gyermekkorban illetve fiatalkorban történő dohányzás ellenes kampány.

Felmérések szerint a tanulók több mint fele kipróbálta már a cigarettát élete során és közülük közel minden ötödik tanuló tíz éves kora előtt szívta el az első slukkot. A dohányzás visszaszorításában nélkülözhetetlen eszköz a lakosság tájékoztatása, véleményformálása.

A magyar társadalomban a nemdohányzók és dohányzók többsége is egyetért a zárt légterű középületek, vendéglátóhelyek, munkahelyek dohányfüst-mentessé nyilvánításának fontosságában. A Dohányzásmentes Világnapon évről–évre felhívják a figyelmet a dohányzásmentes életmód előnyeire, és a Nemdohányzók Védelmében hozott törvény is fokozottan betartatásra kerül.

Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

Közléshez hozzájárult: Dr Solti Hilda tiszti főorvos