2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Ferenc pápa: a cigányok a modern rabszolgaság áldozatai

hídlap — 2014.06.06. 05:45

A cigányság társadalmi elszigeteltségének veszélyeire hívta fel a figyelmet Ferenc pápa csütörtökön, amikor a Vatikánban rendezett cigánypasztorációs találkozó részvevőit fogadta.

Az egyházfő a világ különböző részein élő cigány közösségek képviselőivel és a közöttük szolgáló papokkal találkozott.
    Mindannyian azon a két napos nemzetközi találkozón vettek részt, amelyet Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa szervezett a Vatikánban Az egyház és a cigányok: az Evangélium hirdetése a peremvidéken címmel.
     "Integráció nélkül a cigányok a rabszolgaság új formáinak áldozataivá válnak" - hangoztatta Ferenc pápa. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a cigányok a mai napig gyakran a társadalom peremén élnek, "gyanútól és ellenséges érzelmektől övezve és nagyon kevéssé vonják be őket a politikai, gazdasági, társadalmi életbe".
     Az egyházfő személyes tapasztalatát idézve elmondta, hogy amikor még bíborosként egyszer felszállt egy római buszra, ahol cigányok is utaztak, a sofőr arra figyelmeztette a többi utast, vigyázzanak a pénztárcájukra. "Ez a másik lenézése és megvetése!" - fogalmazott Ferenc pápa.
    Hozzátette: tudja, hogy a cigányság világa "összetett", de a "cigány nép is arra hivatott, hogy hozzájáruljon a közös jó építéséhez és ezért kötelességek terhelik, ugyanakkor jogok is megilletik".
     A pápa megjegyezte: az, hogy a modern társadalomban a lakosság egy része nyomorban él a kulturális és szakmai képzés hiányától, az egészségügyi ellátáshoz való nehéz hozzáféréstől, a munkapiaci diszkriminációtól és az emberhez méltó lakás hiányától is függ. 
     Az egyházfő a helyi, nemzeti és nemzetközi intézmények elkötelezettségét szorgalmazta a cigány lakosság integrációja elősegítésére. 
    A vatikáni cigánypasztorációs találkozón részt vett Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigány pasztorációs megbízottja. 
    Ferenc pápa beszédére reagálva az olaszországi Romák és Szintik Szövetsége köszönetet mondott az egyházfőnek. A szövetség ugyanakkor arra kérte a pápát, hogy legközelebb olaszul ne a cigány, hanem a roma kifejezést használja. A szövetség azt is kiemelte, hogy a közel 170 ezer olaszországi roma és szinti 95 százaléka munkanélküli és csak 3 százalékuk él 60 évnél tovább.
     Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa adatai szerint a világban 36 millió a cigányok száma. Közülük 18 millióan Indiában élnek, Európában 10-12 millióan. 

MTI