2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Múzeumok éjszakája Esztergomban

hídlap — 2014.06.12. 09:34

A 2014. június 21-én megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakájára az esztergomi múzeumok, párkányi társintézményeik, valamint helyi kiállító- és vendéglátóhelyek szerveznek érdekes és tartalmas programokat.

A Múzeumok Éjszakája ünnepélyes megnyitója 17:30-kor kezdődik a Vármúzeumban, ahol hagyományőrző csapatok bemutatói, középkori zene és -társasjáték, játszóház, valamint rendhagyó tárlatvezetések várják a látogatókat. Éld át a középkort! címmel, a Rejtélyek Háza közreműködésével kalandjátékra invitálják a résztvevőket, amely egy rejtélyes barangolás lesz az Esztergomi Vár területén. Az Uzsiceli Hadzsi Ibrahim Dzsámiban 21:00-22:00 óra között az Amira Art Company hastáncosainak és az Al Tabla Percussion Group ütőhangszeres zenészeinek közös produkciója a kelet hangulatát idézi a Malombástya udvarára.

A Duna Múzeumban már 12:00-órától várják az érdeklődőket, a múzeum udvarán folyamatos Társasjáték Parti, a kiállításban Víz-kvíz fogadja a játszani vágyó felnőtteket és gyermekeket. 17:30-tól, Fabók Mancsi Bábszínháza mutatja be A székely menyecske meg az ördög című mesejátékát gyermekeknek. 20:30-kor, „Játék és muzsika” – Karosi Júlia Quartett jazz-koncertje várja a zenekedvelőket. A Babits Mihály Emlékház 18:00 órától irodalmi vacsorára invitálja a közönséget, egy szerelemi történet tanúi lehetünk, ahol megelevenedik az irodalmi múlt.

A Keresztény Múzeum 18:00 órától fogadja közös társasjátékra a látogatókat, valamint a Játék a műtárgyakkal és a Legyél te is műgyűjtő! című programok segítik a játékot és szerezhetnek új ismereteket a résztvevők. Háromféle érdekes tárlatvezetés indul a Múzeumok Éjszakáján: 19:00 órától Reneszánsz séta címmel tematikus tárlatvezetés és kézműves foglalkozás a családok számára; 20:00 Kincsek a Keresztény Múzeumban tárlatvezetés az állandó kiállításon; 21:00 órától Történelmi és kortárs kárpitok bemutatása az időszaki kiállításon. A múzeum zenei programja 22:00 órakor kezdődik, amelyen Rák Béla gitárművész lép fel. A Szent Adalbert Központban fotókiállítás várja a látogatókat, Mudrák Attila fotóművész Orawka (Kisárva) – Magyar Szentek Temploma, magyar szentek Dél-Lengyelországban című anyaga tekinthető meg, 18:00 órától éjfélig.

Az Esztergomi Levéltár programjai szintén 18:00 órakor kezdődnek. A gyermekeket különféle programokkal várják: Hétpecsétes kalandtúra kicsiknek, játékos kérdőív, kézműves foglalkozások (lámpáskészítés, név- és üdvözlőtábla tervezés, báli kitűző- és kalapkészítés; mez-, logó- és plakátrajzolás) 18.30-kor, Wencz Balázs tart előadást, melynek témája Esztergom város egyesítésének izgalmas titkai. 19.00 órától, Slawomir Mrožek: Ház a határon című darabját nézhetik meg a látogatók, amelyet a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Esztergomi Diákszínköre ad elő. 20:00 órától a Katonazene című film vetítése kezdődik majd a kertmoziban. Tárlatvezetések a Boldog békeidők…? Esztergom város és vármegye a 19-20. század fordulóján időszaki kiállításon, 19:30, 20:00 és 20:30-kor indulnak. A Művelődési Házban 18:00 órakor Ódor Tünde festőművész és tanítványainak kiállításmegnyitója kezdődik. Esti programok a zsinagóga előtt: Szegő Kvartett koncert; Ódor Csillag (cselló) és Juhacsek Eszter (fuvola); Szó-Show-Szóró: Erdélyi Lili Ada és Maronka Csilla összeállítása, Erdélyi Lili Ada új verseskötetéből; Dudorászó, vagy valami más: Pintér János és barátai.

A Párkányi Városi Múzeumban 17:00-kor kezdődik a Míg a halál el nem választ... esküvő Te gyönyörű időszaki kiállítás megnyitója. Éjfélig tartó programjaikon a Kincső néptáncegyüttes táncháza, esti tárogatómuzsika, kézműves bemutatók és vásár, kemencés lepény és italok várják a látogatókat. A párkányi Barta Gyula Galériában, 16:00-kor nyílik Simon Anikó üvegfestő kiállítása.

A Kaleidoszkóp Ház programjai 18:00-tól kezdődnek és egészen hajnali 3:00 óráig tartanak majd. Virtuális épületfestés az udvaron és a házban, üvegfestmény-kiállítás, valamint a Méhkasaula audiovizuális estje (audio: dj Zöld, vizuál: Méhkas Dia Projekt) várja a vendégeket, szórakozni vágyókat. A Tár-Lak Szalon udvarán élőzenével (hegedű, tárogató és gitár) várják a betérőket, a nagyteremben Kovács Lívia kerámikusművész kiállítása, a kisteremben mini galéria tekinthető meg. Filmvetítés 19:00 és 21:00 órakor kezdődik, A Felső-Tisza Vidéke - Magyarországon még nem felfedezett művészeti értékek címmel. Borkóstolóra 19:30-kor és 21:30-kor várják az érdeklődőket.

A Bánhidy Galéria, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, valamint az Ezredév Polgári Társulás első háborús relikviákkal, katonai térkép- és metszetkirakókkal, vetélkedővel, fröccsel és pogácsával várja az éjszakai látogatókat, 18:00 órától éjfélig. A Prímás Pincében 18:00 órakor Bíró Aurél Szűz Máriás zászlók című fotókiállításának megnyitója kezdődik, az étteremben pedig a Táti Kultúrház Szerdai Festők Klubjának alkotásai tekinthetők meg. A Geodában tárlatvezetés negyedóránként indul, 18:00-24:00 óra között. Programjaik: aranymosás, ékszerkészítés, ásvány- és ősmaradványkutatás. A Zsibogó Régiségbolt 17:00 órától, fél óránként kezdi Retro a javából programját, mely ízelítőt ad a 60-as évek tárgyaiból, kerámiák, porcelánok és üvegtárgyak bemutatásával.

A Múzeumok Éjszakája belépőjegy ára 6-14 éves korig 400,- Ft; 14 éves kor felett 800,- Ft, amely a múzeumok és kiállítóhelyek programjain ingyenes vagy kedvezményes részvételre és az esztergomi kisvonat éjszakai járatán való utazásra jogosít. Egyes vendéglátóhelyek a rendezvény hétvégéjén kedvezményt biztosítanak az érvényes Múzeumok Éjszakája jeggyel érkezők számára. További információ és részletes program a résztvevő múzeumok honlapján és a www.muzej.hu oldalon.