2020. július 10., péntek, Amália napja van.
Email:  Jelszó: 

Választási Lajstrom

Választás után - választás előtt - LMP

hídlap — 2014.06.12. 15:31

Ahogyan az április 6-i, országgyűlési választások után, úgy most, az EP választásokat követően is arra kértük a politikai pártok esztergomi vezetőit, hogy értékeljék az eredményeket. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy vajon milyen következtetéseket szűrtek le ezekből az idei év utolsó, helyben mindenképpen a legfontosabb voksolására, az őszi önkormányzati választásokra. 

Mindet formációhoz három kérdést juttattunk el, melyek a következők: 

- Hogyan értékeli pártja (vagy szervezete) szempontjából az Európa Parlamenti választások esztergomi eredményeit? 
- A két tavaszi választás erőviszonyait figyelembe véve milyen stratégiával készül az őszi önkormányzati választásokra, ill. szövetségben vagy egyedül méreti meg magát pártja Esztergomban? 
- Lezajlott-e már a jelöltállítás, tudható-e, hogy kik mérettetik meg magukat ősszel az egyes körzetekben, illetve mint pártjuk polgármester-jelöltje?

Elsőként az LMP színeiben Vigh László, az LMP Kom-Eszt megyei választmányának tagja küldte meg válaszait, íme: 

Az EP eredményekről


Sajnos helyben kampányt nem tudtunk folytatni, plakátokkal illetve szórólapokkal nem tudtunk szavazásra buzdítani esztergomi polgárokat (mint ismeretes a párt kampánykerete országosan 4 MFt volt), Mindezek mellett talán egyedüli pártként mi vettük komolyan az országgyűlési választásokra kihelyezett plakátok eltávolításának határidejét, így valóban minden kampányelemet nélkülöztünk helyben.
Ennek függvényében ha összevetjük az országgyűlési választások adatait az EP adataival, Esztergomra nézve is azt tapasztalhatjuk, hogy kialakult az LMP-nek egy biztos szavazó bázisa. Míg képviselőjelöltünkre, Prommer Mátyásra az esztergomi szavazók 5,12%-a, a pártlistánkra pedig 6,44%-a voksolt, addig az EP listánkra a helyiek 5,33%-a húzta be az ikszet.


Az önkormányzati választásokról

 

A sajtóban már megjelent az a legutóbbi kongresszusi határozatunk, miszerint - tartva magunkat a korábbi elveinkhez - nem kötünk választási szövetséget egyetlen, a jelenlegi parlamentben jelen levő párttal sem. Természetesen ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy esetleg más pártokkal együtt mi is ugyanazt vagy ugyanazokat a civil jelölteket támogassuk.

A választásokra felkészülve már több megbeszélést folytattunk helyi civil szervezetekkel, pártokkal, független jelöltekkel, azonban ezek lezárultáig nem szeretnénk nyilatkozni. Azt az LMP esztergomi csoportja már eldöntötte, 2014-ben sem szeretne saját polgármester-jelöltet indítani.