2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Országos hivatalt szeretne a Fidesz Esztergomban

hídlap — 2014.06.18. 16:05

Magyarország kormánya célul tűzte ki az országos közigazgatás részleges decentralizálását, egyes intézmények és minisztériumok vidékre költöztetését. A vidék bekapcsolása az ország működtetésében újabb lehetőséget jelent számos településnek, köztük Esztergomnak is. 

A Fidesz Esztergomi Szervezetének elnöke ezért azzal a kérdéssel fordul a város vezetéséhez, hogy fontolják meg annak a lehetőségét, hogy a már korábban is az Alkotmánybíróság székhelyéül szolgáló Sándor-palotát, vagy esetleg a felújításában félbemaradt Déli-Kanonoksor épületét ajánlja fel Esztergom Város Önkormányzata arra a célra, hogy vagy az Alkotmánybíróság, vagy valamelyik minisztérium, vagy egyéb, országos feladatokat ellátó közintézmény székhelye Esztergomba kerüljön.

Eközben Budapesten Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője bemutatja a képviselőcsoport kormányzati pozícióba került tagjait az Országház sajtótermében. 

Itt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI a tárcák vidékre költöztetését érintő kérdésére azt mondta: ezt a kezdetektől fogva támogatják, és fontosnak tartják, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően az ország minden részén - ahol történelmileg és szociológiailag indokolt - jelenjen meg a magyar államigazgatás. 
    Szerinte vannak további lehetőségek, a decentralizáció nem ér véget Székesfehérvárral, Debrecennel, illetve Kecskeméttel.  
    Hozzátette: az a magánvéleménye, hogy az Alkotmánybíróságnak - ahogy az Antall József idején felmerült - Esztergomban kellene működnie, és ezzel együtt az igazságügynek is ebbe a városba kellene kerülnie.

hídlap/MTI