2020. május 25., hétfő, Orbán napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Megújul az esztergomi Csalamádé-temető

hídlap — 2014.06.24. 06:32

Orosz, szovjet és magyar katonák sírjait rejtő temetőt újít fel Esztergomban a Tizennégy Oroszlán Kft., miután az önkormányzattól öt évre megkapta a terület gondozási jogát, mely további öt évre meghosszabbítható - mondta el az MTI-nek a társaság ügyvezetője, aki emberiességi, kegyeleti okokkal indokolta önkéntes szerepvállalását a temető felújításában.


fotó: szeretgom.hu

Jarolics Béla hozzátette, a Szent Anna, vagy Csalamádé temető néven ismert, jelenleg teljesen elhanyagolt temetőben első világháborús magyar és orosz, valamint a második világháborúban elesett szovjet katonák nyugszanak. A Tizennégy Oroszlán Kft. a tereprendezés mellett körbekeríti a területet, fákat ültet, felújítja a magyar és az orosz emlékművet, valamint pravoszláv keresztet állít fel a temetőben.
    Az ügyvezető tájékoztatása szerint a temetőben egy másik társaság kezdeményezésére egy új szobrot is elhelyeznének, mely az első világháború utáni megbékélést szimbolizálná. A felújítás után Hősök Kertje nevet viselő temetőt szeptember 29-én, Esztergom testvérvárosi találkozóján szeretnék átadni.
    Jarolics Béla elmondta, cége vállalja, hogy a felújítás után három évig két parkgondozó bérét kifizeti, a személyeket az önkormányzat jelöli ki. Az önkormányzat vállalja a közvilágítási és vízellátási üzemeltetési költségek megfizetését.
    A Szent Anna temető egykor a szegényebb réteg temetője volt. Az 1920-as években rendszeresen megemlítik, hogy olyan elhanyagolt, "amilyet még a legkisebb faluban sem látni". 1934 decemberében háromszáz gesztenyefa-csemete ligetszerű elültetésével kívánták rendezni.
    A temetőben vízvezeték és ravatalozóhelyiség sohasem volt. A szovjet katonai emlékművet 1946-ban emelték. A terület 2008 óta közparknak számít, a legutóbbi időkben Csalamádé temetőnek is nevezik a környező városrész neve után.