2020. július 9., csütörtök, Lukrécia napja van.
Email:  Jelszó: 

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék elmarasztalta Tétényi Évát

hídlap — 2014.06.27. 20:18

A nem megfelelően szabályozott és működtetett belső kontrollok korrupciós kockázatot hordoznak - többek között ez olvasható az Állami Számvevőszék elbírálásában, melyben a Tétényi Éva vezette polgármesteri hivatalt marasztalták el.

Az Állami Számvevőszék öt területen vizsgálta a hivatal működését és mind az ötben a lehető legrosszabb elbírálást kapta. Szó szerint ez a következő:

„ A számvevőszéki ellenőrzés az ellenőrzött kifizetésekkel összefüggésben a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján kár bekövetkeztére utaló adatot, tényt nem állapított meg, azonban a gazdálkodásban kulcsszerepet betöltő kontrollok gyenge működése miatt fennáll a hibák bekövetkezésének kockázata.

A nem megfelelően szabályozott és működtetett belső kontrollok korrupciós kockázatot hordoznak.”

 

Tétényi Évát többek között a következő megállapítások sújtják:

„ A polgármester mint kötelezettségvállaló-az Ávr. 57. §(4) bekezdésében foglaltak ellenére- 2012. március 30-át követően nem jelölte ki írásban az Önkormányzat kiadási előirányzatai vonatkozásában a teljesítésigazolásra jogosult személyeket.” Az Állami Számvevőszék szerint nem ellenőrzik jogszabályszerűen a közpénzek elköltésének menetét.

„A számvevőszéki ellenőrzés megállapításai alapján az Önkormányzatnál a belső kontrollrendszer kialakítása összefoglalóan értékelve nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A kulcskontrollok működése gyenge volt, a megbízási szerződés megkötése, illetve a belső ellenőrzés működése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A megállapított szabályozásbeli és működésbeli hiányosságok magukban hordozzák a szabálytalan működés kockázatát.”

 

A vizsgált területek a következők, az eredmény pedig egyértelmű:

Kontrollkörnyezet: nem megfelelő

Kockázatkezelési rendszer: nem megfelelő

Kontrolltevékenységek:  nem megfelelő

Információs és kommunikációs rendszer: nem megfelelő

Monitoring rendszer: nem megfelelő

Az Állami Számvevőszék és az esztergomi emberek szerint is: „demokratikus társadalmakban alapvető igény, hogy a közpénzeket, a közvagyont használók tevékenységükről elszámoljanak, ahhoz egyértelmű és érvényesíthető felelősségi szabályok társuljanak. Ennek a jogos igénynek az érvényesítéséhez meg kell teremteni azokat a folyamatokat, rendszereket, amelyek nélkülözhetetlenek az elszámoltatáshoz. Az elszámoltatás eredményes működtetéséhez szükség van a megfelelő információs, kontroll, értékelési és beszámolási rendszerek kialakítására.”

A fentiek alapján megállapítható, hogy az esztergomi Polgármesteri Hivatal nem a jogszabályoknak megfelelően működött illetve működik. Felszólítjuk Tétényi Évát, hogy számoljon el végre az esztergomi polgárok felé és hagyja abba a kampánypolitizálást, a ciklusból hátra lévő időt pedig fordítsa az érdemi munkára.

Fidesz-KDNP esztergomi képviselőcsoportja nevében

Steindl Balázs

frakcióvezető