2020. május 29., péntek, Magdolna napja van.
Email:  Jelszó: 

Gazdaság

Ismét csökkennek a roamingdíjak az EU-ban

hídlap — 2014.07.01. 12:26

A hatályos uniós roaming rendeletnek megfelelően július 1-jétől tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábbi közleménye szerint a hatóság ellenőrzi a mobilszolgáltatókat, hogy a gyakorlatban is érvényesítik-e az uniós rendelet miatt csökkent roaming díjakat.
    A rendelet alapján az EU-s tagállamokban és a felsorolt országokban történő barangolás esetén a kezdeményezett hívások díja 2014. július 1-jétől majdnem 19 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27, az SMS-küldéseké 23 százalékkal csökkent. Az adatforgalom díja a jelenleginek kevesebb mint felére csökkent: az 54 százalékos árcsökkentés után 1 megabyte adat küldése, vagy fogadása 78,3 forintba kerül.
    Az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg, amennyiben utazás előtt tájékozódnak saját-, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól - hívta fel a figyelmet az NMHH, ugyanis az idei évtől az előfizetők igénybe vehetik adatforgalmazásra a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak hálózatát is. 
    A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat alkalmazhatnak. 
    Az NMHH javaslata szerint az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.
    A három legnagyobb magyarországi mobilszolgáltató a roamingoláshoz különböző csomagokat is ajánl, ezekben általában jelentős adatkedvezmények szerepelnek, gondolva az okostelefonjukat aktívan internetezésre is használókra.
    A Vodafone által korábban bevezetett Európa Napijegy Svájcban és Törökországban is elérhető. A társaság Európa Napijegyes ügyfelei már júniustól fix, 990 forintos napidíjért cserébe, a magyar adatforgalmi keretükkel internetezhetnek az unió területén, illetve a belföldi tarifákkal telefonálhatnak, vagy SMS-ezhetnek.
    A hazai mobilszolgáltatók közül a Magyar Telekom Travel & Surf elnevezésű roaming csomagjaival nyújt az EU-s szabvány szerinti tarifáknál kedvezőbb díjakat. Az S csomag pedig idén június 1-jétől már közel 100 országban, tehát az EU-n kívül is elérhető, egyebek közt a foci VB helyszínén, Brazíliában is.
    A Telenor az MTI-vel azt közölte, hogy a július 1-jén kezdődő roaming főszezon előtt teszi közzé roaming ajánlatait.

MTI

2014 júliusától a hívásindítás legfeljebb 19, a fogadás pedig 5 eurocentbe kerül, míg az sms ára 6 centre csökken, az adatroaming ára megabájtonként 20 eurócentre (61 forint) mérséklődik.

A Telenor, a T-mobile és a Vodafone új árai ennek megfelelően 74,40 forintos hívásindítási és 19,50 hívásfogadási díjnak felelnek meg percenként. Az sms  üzenetet 23,5 forintért küldhetünk, az mms 78,33 forint.

A mobilinternet roamingdíja is mérséklődött az EU területén ez 71–79 forint lesz megabájtonként szolgáltatótól függően, illetve attól függően, hogy számlás vagy kártyás ügyfélről van szó.
 

EZEK A HÍREK IS ÉRDEKELHETNEK: