2020. július 10., péntek, Amália napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Baróti István orgonaművészt július 18-án helyezik végső nyugalomra

hídlap — 2014.07.04. 12:52

Július 18-án helyezik végső nyugalomra Baróti István nemzetközi hírű orgonaművész hamvait az esztergomi bazilika altemplomában lévő urnatemetőben.


A Baróti István építette orgonán július 18-án 16 órától zenés áhítatot tartanak tanítványai, 17 órakor pedig gyászmisét tartanak az elhunyt orgonaművész lelki üdvéért az Esztergomi Főszékesegyházban. A szentmisét és a beszentelést követően helyezik Baróti István hamvait örök nyugalomra - közölte a főszékesegyház pénteken az MTI-vel.
    Az altemplomban virág és koszorú nem helyezhető el, ezért a gyászolók az erre szánt összeggel hozzájárulhatnak az orgonához legutóbb beszerzett sípok beépítéséhez.
    Baróti István Csíkszentdomokoson született 1940-ben. Orgonaművész-tanári oklevelét 1967-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a budapesti Járdányi Pál Zeneiskolában négy évtizedes tanári munkássága alatt orgonisták nemzedékeit nevelte fel.
    Az Esztergomi Érseki Hittudományi Főiskolán 1980-tól, majd 1992-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei tanszakán is tanított. Az esztergomi főszékesegyház orgonistája és karnagya volt 1975 óta, ő tervezte a bazilika újjáépülő orgonáját.
    Orgonaművészként Liszt Ferenc vallási témájú műveinek egyik legkiemelkedőbb magyarországi tolmácsolója. Repertoárján szerepelt Liszt összes orgonaműve, a zeneszerző Funerailles című zongoraművéből orgonaátiratot készített.
    Orgonaszakértőként 1985 és 1988 között részt vett Magyarország orgonáinak teljes felmérésében és számos orgona tervezésében. Az esztergomi bazilika orgonájának folyamatban lévő felújítása mellett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonája hangképének, diszpozíciójának tervezője, építésének művészeti szakértője volt.
    Baróti István július 23-án hunyt el.