2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Kultúra

Negyedszer lesz Dunart.com4 művésztelep a felvidéki Somorján

hídlap — 2014.07.05. 12:08

Vasárnap kezdődik a felvidéki Somorján az új szellemi művészközösség megteremtésének céljával létrehozott Dunart.com4 nevet viselő nemzetközi összetételű szimpózium - közölte az MTI-vel Mayer Éva Munkácsy-díjas képzőművész, a művésztelep kurátora pénteken.

A Nemzeti Kulturális Alap és a szlovák kormányhivatal által is támogatott művésztelep minden évben tematikus, a negyedik találkozó címe Lélekbázis.
    "A művésztelep célja szerint évről évre különböző korosztályokból hívunk meg résztvevőket. A közvetlen vagy közvetett egymásra hatás, egymás munkamódszerének, gondolkodásának megfigyelése által új szellemi közösséget kívánunk teremteni" - mondta Mayer Éva. 
    Hozzátette: a szimpózium kezdeti célja az volt, hogy megalapítsa otthonadó helyszínének, Somorja városának és a művésztelepnek a kortárs képzőművészeti gyűjteményét, a későbbi évadokban pedig ezt gyarapítják.

    Az idei szimpóziumot Pál Ferenc "A függőségtől az intimitásig. Vágy, élmény, kapcsolat" című könyve ihlette.
    A rendezvény kurátora és főszervezője a művésztelep idei témájáról elmondta: a meghívott művészek különböző családi, párkapcsolati háttérrel rendelkeznek. "Mi az, ami az egyik kapcsolatban működik és mi az, ami a másikban nem? Ezekre a kérdésekre próbálunk együtt reflektálni a művésztelep kiállítására készülő alkotásokkal, illetve a hozzá kapcsolódó szakmai programokkal" - fejtette ki Mayer Éva.
    A szimpózium vasárnap este a somorjai művelődési központban Könyv Katalin és Jakatics-Szabó Veronika festőművészek kiállításának megnyitójával veszi kezdetét.

MTI