2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van.
Email:  Jelszó: 

Közélet

Emlékművet állítanak Dorogon a kőbányászatnak

hídlap — 2014.07.10. 18:48

A Baumit Kft. pályázatot írt ki a több mint 100 éves múltra visszatekintő dorogi kőbányászatnak emléket állító alkotás megvalósítására. Az emlékművet a 2015-ös bányásznapon állítják fel - tájékoztatta az önkormányzat városmarketingért felelős munkatársa az MTI-t.


Madarász Tímea elmondta, az emlékmű megvalósítására a Baumit Kft. ötmillió forintot különített el. A pályázatokat 2014. augusztus 15-ig várják. Az ötletleírás mellett lehetőség van makett, vagy fotó beadására is. A alkotás anyagát a kiíró nem határozta meg, de a műnek időjárásállónak kell lenni.
    Dorogon 1905-ben a szénbányászatra használt Auguszta-akna mélyítésénél merült fel a mészkőbánya létesítésének terve. A termelés kezdetben a mészégető kemencéket szolgálta, de a megnyitás utáni 10. évben már mészhidrátot, később mészkőlisztet is gyártottak.
    A Hungária Mészipari Rt. néven alakult cég több névváltozáson ment keresztül, majd 2000-ben a Baumit Kft. tulajdonába került. A dorogi mészkőbánya alapvetően célbánya, a bányatelek mellé épült vakolatgyár és kőmalom kőellátását biztosítja, de jelentős mennyiségű osztályozott és méretre tört kő értékesítése is folyik.
    A bányászott mészkő kiemelkedő minőségű, felső-triász kori kőzet. Az éves termelés jelenleg 450 ezer tonna. A bánya a jelenlegi termelési szint mellett 100 évre elegendő készlettel rendelkezik.