2020. április 6., hétfő, Vilmos, Bíborka napja van.
Email:  Jelszó: 

Régió

Megkezdődött a teherkomp építése Esztergom és Párkány között

hídlap — 2014.08.15. 07:01

Határon átnyúló együttműködésben teherkomp építése kezdődött Esztergom és Párkány között, mely a legnagyobb kamionok átkelését is lehetővé teszi - közölte a NIF Zrt. kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-vel.


Loppert Dániel tájékoztatása szerint a beruházással megszűnik a Esztergom és Párkány közötti közúti áruszállítás fő akadálya, ugyanis a Mária Valéria hídon 3,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben, a komáromi Erzsébet-hídon pedig csak 20 tonnás járművek közlekedhetnek.

A fejlesztés a magyarországi 11-es főút és a szlovákiai 63-as főút között teremt közvetlen kapcsolatot. Hozzájárulhat ahhoz, hogy a 11-es út közúti áruszállításának jelentős része egy többféle szállítási módot kombináló logisztikai központ segítségével vasútra vagy vízre terelődjön.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló projekt részeként magyar oldalon átépítik a 11-es főút csomópontját, valamint kiépítik a kompkikötőhöz vezető 650 méteres utat és a teherkomp rámpáját.

A magyar oldalon félmilliárd forintos költséget meghaladó fejlesztést a Strabag Általános Építő Kft. végzi el. A teherkomp beruházás 2015 kora tavaszra készül el.

Völner Pál, az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke korábban az esztergomi képviselő-testület ülésén számolt be arról, hogy kompjárat napi hetven kamion szállítására lesz képes. A szlovák-magyar együttműködéssel, uniós támogatással megvalósuló beruházás összes költsége közel másfél milliárd forint.

A térsé országgyűlési képviselője hozzátette: a teherkomp elsősorban az esztergomi ipari parkban működő cégek számára jelent komoly segítséget. "Győr és Budapest között ez lesz az egyetlen lehetőség a kamionok számára az átkelésre. A korábbi egyeztetések alapján ráadásul a szállítás akár jégzajlás idején is folyamatos lesz, a beszállítók - külön engedély birtokában - ilyen esetben áthajthatnak a Mária Valéria hídon" - tette hozzá Völner Pál.